Morbidno: Isječenu košarkašku loptu bacili ispred kuće Edina Salaharevića u Vlasenici

morbidno: isječenu košarkašku loptu bacili ispred kuće edina salaharevića u vlasenici

Ko poznaje mentalitet Srba iz Vlasenice teško može povjerovati u slučajnost prizora koji je zatekao Nedima Salaharevića jučer u porodičnoj avliji. Ispred ulaza u kuću bačena je isječena košarkaška lopta?!

“Svake godine idem na obilježavanje godišnjice zatvaranja logora Sušica. Upravo ispred logora 13. septembra 1992. godine posljednji put sam vidio oca Muhameda i brata Edina. Prije odlaska pred Sušicu svratio sam do porodične kuće i zatekao prizor koji me nije ostavio ravnodušnim. Zašto? Vlaseničke Srbe, podsjećanja radi, zvali su i iz Beograda da puste mog brata, a oni su im odgovarali da više nikada neće igrati košarku. Zato i ovo bacanje isječene lopte pred moju kuću nije slučajno…”, govori Nedim Salaharević.

Nedim Salaharević je nedavno svjedočio u predmetu protiv Maneta Đurića, Radenka Stanića, Gorana Garića i Miroslava Miće Kraljevića. Tada je rekao da je njegovu porodicu u jednom od brojnih pokušaja da napuste Vlasenici osujetio specijalac iz Mladenovca koji je početkom 1992. godine u grad stigao sa Kraljevićem. Na suđenju je Salaharević iznio još niz detalja, a odbrana optuženih nije imala kontrapitanja osim pokušaja provokacije.

“U posljednje vrijeme sve češće me pitaju da li prodajem kuću. Odgovaram da kuća nije na prodaju. Šta više počinjem sa rekonstrukcijom kuće i avlije u kojoj će opet biti koš kao uspomena na mog brata. Planiram u kući napraviti i spomen-sobu na njega. To što bacaju isječenu loptu i smeće po mojoj avliji, iako im je kontejner na dohvat ruke, neće me pokolebati. Imam sve više snage nego što misle za ono što sam zamislio i što ću realizovati. I na kraju neka pročitaju tekst o familiji Salaharević, bar oni koji imaju trunke savjesti, i uvjere se kako nikad nismo dijelili ljude po vjeri već samo na ljude i neljude/zločince. Neka pročitaju kako su moju preci finansirali izgradnju puta prema manastiru u Papraći. To je ostalo zapisano, a ostat će i zapisano da su neki drugi htjeli zatrti lozu Salaharevića”, kaže na kraju Nedim Salaharević.

Dio tekst Hamdije Kreševljakovića objavljen u Frontu slobode možete pročitati u nastavku.

„Porodica Salaharević, jedna je od najstarijih u Vlasenici. Kroz historiju dali su izuzetan doprinos za njen razvoj. Za vrijeme kajmekama (pokrajinskog namjesnika) Sulejman ef. Salaharevića, koji je postavljen poslije 1861. godine, sagrađen je dobar put od Vlasenice za manastir Papraća. Pojačan je stari vodovod, otvorene još dvije lule na staroj česmi. Podignuta je odgovarajuća zgrada za municiju, te su u kadiluku napravljene tri škole”, napisao je Hamdija Kreševljaković, poznati historičar.

Uskoro se očekuje promocija dokumentarnog filma o Edinu Salahareviću, koji je mučki, zajedno sa ocem Muhamedom, ubijen.

(TIA)

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU