eNovostiTK INFONa Covid odjeljenju...

Na Covid odjeljenju Klinike za dječije bolesti hospitalizovano dvoje djece

Od posljedica zaraze korona virusom proteklom danu na području Tuzlanskog kantona zabilježeno je sedam smrtnih ishoda, među preminulima je i dvadesetdvogodišnja djevojka.

Evidentirano je i 98 novozaraženih osoba. Na Klinici za dječije bolesti Univerzitetsko-kliničkog centra Tuzla liječi se i dvoje djece, a od toga je jedno dojenče od 5 i po mjeseci.

-Oglašavanje-

Do sada je na Klinici za dječije bolesti UKC-a Tuzla, od korona virusa liječeno 70-toro djece. Najviše oboljele djece je starosti do godinu, ističe prim. dr. Selma Alajbegović Selimović. Hospitalizovana djeca uglavnom su imala lakše kliničke slike. Do sada nije zabilježen nijedan smrtni ishod i sva djeca su odgovorila dobro na ordiniranu terapiju.

Mi smo imali, sporadične slučajeve teže kliničke slike, ali opet kažem, na svu sreću, nijedno dijete nije zahtjevalo mehaničku ventilaciju. Do sada smo imali četiri pacijenta koja su zahtjevala kiseoničku potporu, a ostali su zahtjevali standardu terapiju, koja se daje kod kovid pozitivne djece – naglašava Alejbegović Selimović.

Kovid kod djece može imati respiratornu formu, što je najčešće. To dovodi do upale pluća, povremeno se javlja i izljev na plućima, ali kao i kod odraslih, mogu biti zahvaćeni i ostali sistemi.

Mogu biti gastrointestilani simptomi, znači da je nalaz na plućima uredan, gdje imamo proliv, povraćanje, bolove u stomaku, nadutost. Imali smo djecu kod kojih su se simptomi manifestovali povišenom temperaturom… Znači, sve zavisnosti od toga koji je sistem zahvaćen spram toga se uključuju i lijekovi. Ide se sa antibioticima, kortikosterodima.

Prvi slučaj kovida kod djece na UKC-u Tuzla registrovan je u martu prošle godine, a dječje COVID odjeljenje je otvoreno 6. decembra prošle godine. (RTVTK)

DRUGI UPRAVO ČITAJU