Na panonskim jezerima predloženo omogućavanje kupanja u burkiniju

Burkini bi trebao biti definisan kao odjeća u kojoj je moguće kupanje na panonskim jezerima u Tuzli, stav je Gradske komisije za ljudska prava i slobode koja je sačinila zaključak shodno nedavnom negativnom iskustvu bh. rediteljice Nejra Latić-Hulusić.

Naime, bh. rediteljica Nejra Latić-Hulusić u julu ove godine je doživjela neugodnu situaciju, kada joj je na kompleksu panonskih jezera u Tuzli zabranjeno kupanje u burkiniju. Prema stavu uprave ovog javnog preduzeća, to je na snazi, kako kažu, iz higijenskih razloga.

Mjesec danas kasnije zasjedala je Komisija za ljudska prava i slobode Gradskog vijeća Tuzle koja smatra da je u slučaju bh. rediteljice redarsko-spasilačka služba Pannonice postupila u skladu sa važećim kupališnim redom.

“Međutim, komisija je stava da su odredbe Kupališnog reda koje definišu odjeću u kojoj je dozvoljeno kupanje, shodno članu 2. Zalona o zabrani diskriminacije, diskriminirajući te ih je u što kraćem roku potrebno izmijeniti na način da se, između ostalog, i burkini definiše kao odjeća u kojoj je dozvoljeno kupanje, čime bi svim građanima bilo omogućeno ostvarivanje i uživanje prava i sloboda na ravnopravnoj osnovi”, zaključak je Komisije za ljudska prava i slobode Gradskog vijeća Tuzle.

Kako je potvrđeno za Klix.ba, Gradsko vijeće Tuzle nije raspravljalo o zaključku spomenute komisije.

Iz Pannonice su ranije kazali da na njihovim jezerima nije dozvoljeno kupanje u odjeći ili kupaćoj opremi koja nije u skladu s propisanom, što je navedeno u izvodu iz pravilnika o kućnom redu o propisanoj opremi za kupanje gostiju.

Istaknuli su da je uvođenje mjera propisane odjeće za kupanje isključivo iz higijenskih razloga i zbog činjenice da panonska jezera nisu protočne prirodne vode, kao i činjenice da je na kompleksu velika koncentracija kupača. (Klix/A.K.)

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Adin
Adinhttps://enovosti.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU