back to top

Nagrada Radoslav Zoranović tuzlanskim umjetnicima Vladi Keroševiću i Nijazu Alispahiću

Nagrada Radoslav Zoranović dodijeljena je u okviru ovogodišnje manifestacije “Tuzlanski pozorišni dani 2023.” za kulturne radnike i umjetnice u Bosni i Hercegovini.

Ovogodišnji dobitnici su Gradimir Gojer, Mladen Bićanić, Vlado Kerošević, Dževdet Tuzlić, Nihad Kreševljaković i Nijaz Alispahić.

Narodno pozorište Tuzla već trideset pet godina organizuje “Tuzlanske pozorišne dane”. Ova pozorišna revija zamišljena je kao prostor za saradnju pozorišnih kuća sa ovih prostora.

Prvobitno u okvirima bivše Jugoslavije, a danas kao regionalni festival, Revija okuplja pozorišne predstave i teatarske stvaraoce koji pred tuzlanskom publikom izvode svoja najreprezentativnija djela. Od 1988. godine, Revija je mijenjala svoj naziv, formu i obim, ali je prvobitna ideja o razmjeni iskustava i druženju pozorišnih radnika ostala do današnjeg dana.

U okviru 29. Revije po redu, Narodno pozorište Tuzla je odlučilo uvesti jednu novu pozorišnu nagradu. Uoči 75. rođendana, Narodno pozorište Tuzla utemeljuje nagradu “Radoslav Zoranović”, nazvanu po prvom upravniku Narodnog pozorišta Tuzla i jednom od najznačajnih pozorišnih radnika u historiji Bosne i Hercegovine.

Zahvaljujući njegovim izuzetnim umjetničko-organizacionim sposobnostima Tuzla je od amaterskih početaka u dramskoj sekciji KUD “Mitar Trifunović Učo” u veoma kratkom vremenu došla do osnivanja profesionalnog pozorišta.

Radoslav Zoranović bio je prvi upravnik, a njegova ambicija, znanje i snalažljivost vrlo brzo su jedno novo pozorište doveli do samog vrha jugoslovenskog teatra. Na čelu Pozorišta se zadržao 21 godinu, a u to vrijeme, zajedno sa svojim saradnicima poput Kalmana Mesarića i Ahmeda Muradbegovića od Narodnog pozorišta Tuzla napravio je respektabilnu pozorišnu kuću.

Svoj dalji angažman nastavio je kao osnivač Zajednice profesionalnih pozorišta Bosne i Hercegovine gdje je po istom principu udario temelje mnogim segmentima pozorišnog života koje danas podrazumijevamo, poput osnivanja Pozorišnih igara u Jajcu, Susreta pozorišta Bosne i Hercegovine u Brčkom i naposljetku kao jedan od osnivača Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu.

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU