Wednesday, October 27, 2021
NaslovnicaTuzlaciVlado Kerošević - poseban glumac koji je na leđima nosio teatar u...

Vlado Kerošević – poseban glumac koji je na leđima nosio teatar u Tuzli

-

Vlado Kerošević rođen je 25. aprila 1955. godine u selu Husinu kod Tuzle. Od malih nogu ga je privlačila gluma i teatar, te je odlučio da svoju budućnost i svoj život posveti upravo teatru i daskama koje život znače.

Obrazovanje

Glumu je diplomirao 1978. godine, na odsijeku za glumu, na Fakultetu dramskih umjetnosti Univerziteta umjetnosti u Beogradu u klasi profesora Miroslava Dedića. Nakon završetka studija zadržao se jednu godinu u Beogradu, te je radio u dječijem pozorištu Boško Buha.

Ipak nostalgija za domovinom ga je navela da se vrati u rodnu Tuzlu gdje je relativno brzo pronašao posao. Od 1979. pa sve do 1995. godine radi u Narodnom pozorištu Tuzla. Gotovo punih šesnaest godina je istaknuti član i prvak dramskog ansambla tuzlanskog Narodnog pozorišta.

Koliko je bio požrtvovan glumac govori i činjenica da je u ovom periodu odigrao preko 75 premijernih projekata i preko 2. 500 repriznih izvođenja tih projekata. Režirao je 20 predstavlja radeći kao stručno – umjetnički saradnik na projektima dramskog studija Narodnog pozorišta Tuzla.

Vlado Kerošević

Vlado nije stao samo na glumi, od 1986. do 1993. godine pored glumačkog angažmana, obaljva dužnost Umjetničkog rukovodioca Narodnog pozorišta Tuzla. U ovom periodu osniva dječiju scenu Narodnog pozorišta Tuzla, kao i „Reviju jugoslovenskih pozorišta“.

Okupio je veliki broj studenata iz Sarajeva i Tuzle, te je ovaj projekat smatran veoma uspješnim što je Vladi dalo još više samopouzdanja prilikom organizovanja daljih projekata. Vlado je za vrijeme rata profesionalno se angažovao u Njemačkoj, međutim nije glumio koliko je pomagao mladim glumcima. Zajedno sa izdavačkom kućom Bosanska riječ osniva putujući teatar za djecu i odrasle Roda te priprema 4 premijerna projekta i izvodi 250 repriza za izbjeglice iz Bosne i Hercegovine.

Povratak u Tuzlu

Vlado je nakon povratka u Tuzlu dobio posebnu priliku. Od samog osnivanja Akademije dramskih umjetnosti radi prvo kao stručnjak iz prakse, zatim kao asistent, a potom i docent. Par godina kasnije tačnije od 2004. počinje da obnaša dužnost Dekana Akademije dramskih umjetnosti Univerziteta u Tuzli.

Naravno ne smijemo zaboraviti i da je u ovom periodu radio kao glumac, redatelj, dramaturg, producent. Dok je glumio i radio na Univerzitet u Tuzli, Vlado osniva Teatar Kabare Tuzla koje predstavlja savim novo, eksperimentalno pozorište kako u Tuzli tako i u cijeloj BiH.

Osmislio je i tri veoma značajna teatarska akademska festivala, a to su: Internacionalni Workshop „Festival uličnog teatra“, „TKT – Fest – Dani akademskog teatra“, Teatar kabarea Tuzla i „Susreti Akademija“ na Susretima pozorišta BiH u Brčkom.

Vlado Kerošević - poseban glumac koji je na leđima nosio teatar u Tuzli
Vlado Kerošević - poseban glumac koji je na leđima nosio teatar u Tuzli 3

Poseban glumac koji je na leđima nosio teatar u Tuzli, čak ni u vremenima rata nije dopustio da bude pokoleban i pravio je predstave za mališane. Sve u svemu ličnost koja je doprinijela mnogo toga na kulturološkom nivou kada je riječ o Tuzli i BiH.

1 KOMENTAR

5 2 Glasovi
Ocjena članka
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
1 Komentar
S najviše glasova
Najnovije Najsstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Robert Andrejaš
Gost
Robert Andrejaš
4 mjeseci prije

Pročitajte

(VIDEO) Najaktuelnije danas iz Tuzlanskog kantona

Najaktuelnije vijesti danas iz Tuzlanskog kantona pročitajte u nastavku... Na prostoru Tuzlanskog kantona evidentiran je 201 novi slučaj zaraze korona virusom. Najviše novozaraženih je u Tuzli...