Tuesday, October 26, 2021
NaslovnicaTuzla vijestiNagrade za neradnike u TK: Naknada i kad ne dolaze na sjednice

Nagrade za neradnike u TK: Naknada i kad ne dolaze na sjednice

-

Novim izmjenama Zakona o platama izabranih dužnosnika Tuzlanskog kantona vanskupštinski članovi radnih tijela Skupštine TK-a imat će pravo na naknadu od oko 300 KM, čak i u slučaju da nisu prisustvovali sjednici tog radnog tijela

Prema dosadašnjim propisima, ovi članovi nisu imali pravo na naknadu ukoliko nisu bili na sjednici tog radnog tijela, bez obzira na to koji je razlog njihovog izostanka.

Podsjećamo, radna tijela Skupštine TK-a čine poslanici i vanskupštinski članovi, koji su uglavnom stranački podobni kadrovi, kojima stranke postavljanjem na ove pozicije “zahvaljuju” za njihov doprinos na prethodnim izborima. Ovi članovi su uglavnom zaposleni izvan Skupštine TK-a i dosad nisu imali pravo na paušal ako nisu prisustvovali sjednici radnih tijela, čak ni u slučaju bolovanja, jer su u tom slučaju sve benefite ostvarivali kod svojih poslodavaca.

Profesionalni poslanici u Skupštini Tuzlanskog kantona ne primaju naknade za rad u radnim tijelima Mahir Mešalić, poslanik DF-a, smatra kako ovaj zakon nije nimalo reformistički, nego samo produbljuje neodgovornost.

– Prije je bilo “ne dođeš, ne isplati ti se”. Sasvim ispravno. I meni se prije odbijalo tako. Sad ne moraš doći, opravdaš nekako izostanak i dobiješ naknadu, dobiješ 300 KM ni za šta, kazao nam je Mešalić.

Kako saznaje Oslobođenje, sve stranke će podržati ovakav prijedlog izmjene zakona, koji će biti usvojen po skraćenoj proceduri na narednoj sjednici Skupštine. Ove izmjene predviđaju da će poslanici, ali i vanskupštinski članovi radnih tijela, imati umanjenje naknade od 10 posto ukoliko ne opravdaju odsustvo dokazom o smrtnom slučaju ili bolesti.

Koja je svrha ovakvog rješenja, nije poznato, jer niti svojom “kaznom” povećava odgovornost među članovima radnih tijela, niti svojim minornim umanjenjem za ionako rijetke neopravdane izostanke dovodi do racionalizacije troškova. Jedino što osigurava jeste prigodna nagrada stranačkim zaslužnicima za njihov rad u stranci, a nerad u radnim tijelima Skupštine TK-a. (Oslobođenje/Miren Alić)

0 0 Glasovi
Ocjena članka
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Pročitajte

kada Delić

Kada Delić: Tuzlanka s Olimpijskim iskustvom

Kada Delić Selimović je bosanskohercegovačka atletičarka, koja je predstavljala Bosnu i Hercegovinu na Olimpijskim igrama 1992. i 1996. godine. Kada Delić je rođena u Tuzli...