Novi Statut Grada Tuzle: Građani u mjesnim zajednicama će imati pravo da biraju i da budu birani

Održana Sjednica kolegija gradonačelnika Tuzle

Na sjednici Kolegija gradonačelnika Tuzle koja je održana u srijedu, između ostalog, razmatrani su izvještaji o radu i poslovanju javnih preduzeća i ustanova čiji je osnivač ili suosnivač Grad Tuzla za period 1.1.-31.12.2020. godine, nacrti odluka iz oblasti urbanističko-prostorne regulative, imovinsko-pravnih odnosa, zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća, te niz odluka vezanih za zakup poslovnih prostorija u vlasništvu Grada Tuzle. Statutarna komisija Gradskog vijeća Tuzla jednoglasno je utvrdila prijedlog Statuta Grada Tuzle.

˝Ja se nadam da ćemo od 27. maja imati novi Statut Grada Tuzle, u skladu sa kojim će građani u mjesnim zajednicama imati pravo da biraju i da budu birani u organe upravljanja u mjesnim zajednicama i u savjete mjesnih zajednica. Predsjedavajuća Gradskog vijeća Tuzla će prema novom Statutu imati više zamjenika, kako bismo mogli unutar Vijeća ispoštovati nacionalnu strukturu stanovništva u gradu. Mislim da je ovo lijepa vijest i očekujem minimalno dvotrećinsku većinu za ovaj prijedlog˝, izjavio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Na sjednici su razmatrani Prijedlog Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o kriterijima i postupku za ostvarivanje prava na jednokratne novčane pomoći iz Budžeta Grada Tuzle, Informacija o upravljanju i održavanju zajedničkih dijelova i uređaja zgrada, Informacija o realizaciji Akcionog plana za mlade 2017.-2019. godina, Prijedlog Odluke o načinu utvrđivanja postojanja tehničkih mogućnosti priključenja na komunalnu infrastrukturu za snabdijevanje toplotnom energijom i drugi materijali u funkciji pripreme za narednu sjednicu Gradskog vijeća Tuzla.

Nakon završetka sjednice Kolegija, gradonačelnik Imamović ukratko je prezentirao sjednicu i razmatrane materijale.

˝Svi smo bili u izuzetno teškoj situaciji zbog pandemije, tako da su u toku 2020. godine bile velike intervencije od strane Budžeta Grada da sačuvamo osnovne funkcije javnih preduzeća i javnih ustanova. Neki od njih su dobili sredstva i od viših nivoa vlasti i od stranih subjekata. Nama je bio cilj da JP RPC Tuzla – Inkubator ‘Lipnica’ kao preduzeće opstane, koji je zahvaljujući našoj podršci i opstao, ali je također bio u mogućnosti da pruži subvencije i olakšice firmama koje rade unutar Inkubatora. JP SKPC ‘Mejdan’ je bio pogođen pandemijom, ali i velikom poplavom. Naša intervencija u Mejdanu je bila veoma značajna. Završen je projekat i očekujemo početak radova. Naša ambicija je da se Mejdan kompletan renovira i obnovi, uz sanaciju štete˝, kazao je Imamović i dodao: ˝Gradska veterinarska stanica je imala sjajan izvještaj. Napravili smo dobar azil kod Veterinarske stanice, dobili međunarodne certifikate i preko 1700 pasa je obrađeno i izvezeno u zemlje EU. To tako ne radi niti jedan grad u BiH i mi smo po takvom humanom načinu zbrinjavanja pasa na evropskom vrhu. JKP Vodovod i kanalizacija ima dobar izvještaj. Radi gigantski posao oko realizacije KfW kredita, vezano za dugoročno vodosnabdijevanje Tuzle do 2035. godine. JKP Pannonica je za nas posebno preduzeće. Pannonica je velika razvojna šansa , kao i turizam i hotelijerstvo. Panonika je otvoreni prostor, ima slanu i hlorisanu vodu i to će biti najsigurnije mjesto za boravak ovoga ljeta˝.

Prema njegovim riječima, JU Centar za socijalni rad Tuzla je pružio veliku pomoć, a dobri su izvještaji JU Biblioteka Derviš Sušić, Gradskog stadiona Tušanj i Centra za kulturu Tuzla. ˝JU Narodno pozorište Tuzla, koje je najnagrađivanije pozorište u posljednje dvije godine u BiH, uz Kamerni Teatar 55 u Sarajevu, je također imalo dobar izvještaj. Učinili smo veliki trud da sačuvamo JU za predškolski odgoj i obrazovanje ‘Naše dijete’ Tuzla, kojoj je u jednom periodu bio zabranjen rad radi pandemije, i uspjeli smo u tome. Bogatiji smo za obdanište u Gornjoj Tuzli i dovršavamo interijer jednog obdaništa u istočnom dijelu grada.Razmotrili smo zoning plan dijela privredne zone „Poljana zapad“ i donijeli odluku o provođenju tog plana. Također, razmatran je i Regulacioni plan postorne cjeline Zona budućeg razvoja ‘Putnički terminal Zapad’ , gdje će biti izgrađen značajan broj objekata, a na taj način stvaramo uvjete za domaće i direktne strane investicije˝, istakao je.

Kolegij je razmatrao i prijedlog Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o kriterijima i postupku za ostvarivanje prava na jednokratne novčane pomoći iz Budžeta Grada Tuzle.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Adin
Adinhttps://enovosti.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU