Sunday, October 24, 2021
NaslovnicaTuzla vijestiNovo u Gimnastičkom klubu 'Salto' Tuzla/ Parkour za malu raju i gimnastika...

Novo u Gimnastičkom klubu ‘Salto’ Tuzla/ Parkour za malu raju i gimnastika za odrasle

-

Već nekoliko mjeseci u Tuzli dječaci i djevojčice mogu da treniraju i stiču vještine gimnastike u Gimnastičkom klubu ”Salto”

Klub je od svog otvaranja stekao simpatije male raje koji su željeli da se upoznaju sa ljepotama sportske gimnastike, uz vrsne trenere Elvedina Čerimovića i Zerina Emića, tako da već broji više od stotinu članova.

Gimnastički klub Salto Tuzla
Gimnastički klub Salto Tuzla

Svi mališani imaju priliku da se upoznaju sa sportskom gimnastikom koja je preporučljiva za dječake i djevojčice od najranijeg doba. Samodisciplina, upornost i kreativno razmišljanje samo su neke od karakternih osobina koje će ovaj sport razviti kod djeteta. Posebno je važno što bavljenje sportskom gimnastikom koja omogućuje nesmetano treniranje bilo kog sporta u kasnijoj životnoj dobi. Kako to sve izgleda u ovom tuzlanskom klubu pogledajte u video prilogu:

https://www.facebook.com/114833320358198/videos/385365312882692

 Parkour – novitet u Gimnastičkom klubu ‘Salto’

Kako bi maloj raji približili da im vježbanje i razvijanje sportskog duha postane navika i ljubav, a da pri tome naprave nešto posebno, zanimljivo i izazovno, u Gimnastičkom klubu ‘Salto’ su se odlučili da pokrenu ‘Parkour’.

Prvi su to napravili u BiH. Da bi sve bilo struktuirano i sigurno, tu su treneri Zerin i Elvedin koji će im pomoći sa programom ‘Parkour za klince’.

Novo u Gimnastičkom klubu 'Salto' Tuzla
Novo u Gimnastičkom klubu ‘Salto’ Tuzla

Parkour je prirodna metoda razvijanja ljudskog tijela kako bi bilo sposobno kretati se što brže, sigurnije i efikasnije kroz okolinu, koristeći samo svoje tijelo i um.  Sastoji se od svih urođenih ljudskih vještina – trčanja, skakanja i penjanja, koje se koriste za brzo i sigurno kretanje. Naglasak je pritom na učinkovitosti odnosno savladavanja fizičkih i mentalnih prepreka, gdje god se one nalazile.

Kako ističu iz GK ‘Salto’ trening parkoura omogućava fizički razvoj i razvoj koordinacije, istodobno potencirajući snagu uma, koncentracije, odlučnosti, motivacije i odvažnosti. Na taj se način razvija kontrola tijela te se ispituju i pomiču njegove granice. Takođe, takvim treningom se “treniraju” i životne situacije jer parkour uči snalaženju i prevladavanju prepreka s istodobnim razvojem unutarnjeg mira.

Novo u Gimnastičkom klubu 'Salto' Tuzla
Novo u Gimnastičkom klubu ‘Salto’ Tuzla

Evo zašto odabrati odabrati parkour za našu malu raju:

 • razvija motoriku djece,
 • višestrano usmjeren razvoj,
 • rad u malim skupinama,
 • ne zahtjeva prethodno znanje bilo kojeg sporta,
 • potiče maštu i kreativnost,
 • prilagođen je svakome,
 • nema natjecanja,
 • gradimo tehniku od osnova,
 • razvija bazičnu snagu i jakost djece,
 • zabavan je,
 • i još mnogo toga.

Gimnastika za odrasle – nova vrsta rekreacije u Tuzli

Gimnastički klub ‘Salto’ već od ovog mjeseca počinje sa radom novog programa,  treniranja gimnastike za odrasle. Program gimnastičke rekreacije za odrasle namijenjen je rekreativcima koji žele razviti koordinaciju, fleksibilnost i snagu tijela, a pri tome se još zabaviti i naučiti nove vještine.

Kako su pojasnili treneri Zerin i Elvedin, fokus će se staviti na vježbe razvijanja snage uz pomoć vlastite težine za sve grupe mišića (ruke, noge, trbuh i leđa) kao i uz korištenje sprava. Pored toga, radit će se vježbe fleksibilnosti te usavršavanje osnovnih gimnastičkih elemenata. Ovaj oblik tjelovježbe namijenjen je svim osobama, neovisno o fizičkoj spremi jer svaka vježba ima jednostavniju i težu varijantu.

Budući da aktivira mišiće duž cijelog tijela, uključuje rad svih ekstremiteta i ujedno insistira na umnoj aktivaciji, gimnastika za odrasle je dobar način ne samo da poboljšate izgled i držanje svog tijela već i da se oslobodite stresa, napetosti i svih negativnih osjećanja i emocija, a koji su prisutni kod većine nas, naročito sada u vrijeme pandemije.

Pronađite Gimnastički klub ”Salto” na adresi Slavinovići 6a u Tuzli i obezbjedite Vašoj djeci pravilan razvoj tijela. Upis traje tokom cijele godine.

Za sve dodatne informacije vezano za upis na gimnastiku,  parkour ili gimnastiku za odrasle pozovite na broj telefona 062 646 493.

0 0 Glasovi
Ocjena članka
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Pročitajte

poliklinika-diva

Poliklinika Diva – Stručnost iznad svega

Ako tražite stručnjake za estetsku i lasersku medicinu, onda je Poliklinika Diva pravo mjesto za vas. Dovoljno je reći da su u vrijeme kada...