Obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine

obilježen dan državnosti bosne i hercegovinePovodom 25.novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, danas je održana svečanost u organizaciji Gradskog vijeća Živinice. Svečanoj sjednici prethodilo je polaganje cvijeća kraj spomen obilježja poginulim partizanima u II svjetskom ratu na Karauli i spomen obilježju šehidima i palim borcima odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-95.godine u Gradskom spomen parku, te kraj bisti narodnog heroja Nesiba Malkića i Josipa Broza Tita.

Svečana sjednica započela je intoniranjem državne himne Bosne i Hercegovine učenika Osnovne muzičke škole Živinice, a potom je prigodan referat podnio predsjedavajući Gradskog vijeća Živinice Nail Jusić.

U historiji BiH ZAVNOBIH, kao događaj, zauzima visoko mjesto, jer je 25.novembra 1943.godine, dakle prije 80 godina, potvrđen histrorijski i politički indiividualitet BiH, multireligijska, multietnička i multikulturarna državnost državne zajednice muslimana, srba, hrvata i ostalih naroda koji u njoj žive. Danas se podsjećamo s ponosom tog dana, kada je obnovljena državnost BiH.Historijska filozofija ZAVNOBIH-a izražena je stavom da BiH nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimansa, već i srpska, i muslimanska i hrvatska.

Osim učenika Osnovne muzičke škole, program obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine još su uljepšali polaznici JU Dječijeg obdaništa Živinice.

www.zivinice.ba

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU