ŽiviniceObilježen Dan Mjesne zajednice Litve i “Živiničkih...

Obilježen Dan Mjesne zajednice Litve i “Živiničkih osa“

obilježen dan mjesne zajednice litve i “živiničkih osa“

U Mjesnoj zajednici Litve danas je održana svečanost povodom dana ove lokalne zajedice, kao i 31.godišnjice od osnivanja poznate vojne formacije „Živiničke ose“.Svečanost je počela intoniranjem državne himne Bosne i Hercegovine, te odavanjem počasti učenjem fatihe i minutom ćutnje palim šehidima i borcima odbrambeno oslobodilačke borbe 1992.-1995.godina.Potom je obavljeno polaganje cvijeća kraj spomen obilježja plalim šehidima „Živiničkih osa“.

Predsjednik MZ Litve Mirza Sakić pozdravio je prisutne i čestitao 31.godišnjicu formiranja“Živiničkih osa:

„Mjensa zajednica Litve postiže zapažene rezultate u stvaranju sve bojih uslova za život građana.Izgradili smo značajnu infrastrukturu, ali na tom i dalje radimo.Gornji dio naselja ima dotrajao most i učitnit ćemo sve da i na tom dijelu naše Mjesne zajednice izgradimo kvalitetan prelaz.Tu računamo na sredstva Budžeta Grada Živinice, koji nam je i do sada bio podrška.Ono na čemu ćemo i dalje raditi jeste aplikacija na sredstva za gradnju prostorija Mjesne zajednice Litve.Danas je sreća da je lijepo vrijeme, a da je bilo kišovito ne bi imali gdje obilježiti dva današnja značajna događaja“.

Živiničke Ose je naziv za jedinicu specijalne namjene. Glavninu jedinice su činili dobrovoljci iz živiničkog kraja, iako je bio određen broj vojnika iz drugih područja, te raznih nacionalnosti. Prvi komandant je bio Mevludin Mahmutbegović. Njegovim postavljanjem za komandanta 240. brigade aprila 1995. godine mjesto komadanta ove jedinice je preuzeo Mensur Kamberović.

Prisutnima se kraj spomen obilježja obratio predsjednik Udruženja“Živiničke ose“ Mensur Kamberović, koji je govorio o značaju živiničkih boraca tokom rata:

„Potrebno je istaći značaj koji je Armija BiH imala u odbrani jedine nam države Bosne i Hercegovine.Svi koji su branili našu državu, bilo da su dali svoje živote ili dijelove tijela , potiču iz ovakvih sredina kao što su Litve.Na našim djelima treba da učimo naše mlade, da oni jednog dana dobiju priliku i izgrade državu po mjeri svih njenih građana“.

O ratnom putu Živiničkih osa govorio je njen prvi komandant Mevludin Mahmutbegović, između ostalog je rekao:

„Upravo u ovom mjestu su osnovane „Živiničke ose“ 25. februara 1992. godine, kada se formirala grupa čiji je cilj bio organiziranje patrola i vršenje kontrola ulazaka i izlazaka iz grada. Ova grupa od osamnaest pripadnika, preteča jedinice “Živiničke Ose”, je 15. aprila 1992. godine ušla u sastav novoformirane “Ratne vojne policije”. Međutim, širenjem ratnih dejstava „Živiničke ose“ sve više povećavaju brojno stanje, te nas tokom najžešćih bitki ima 755, od čega 24 žene, a u sastavu su bili i borci iz drugih opština.Izveli smo ukupno 251 borbu širom BiH.Tokom rata poginulo je 48 boraca-šehida, 51 je teško ranjen, a stotinu lakše.Za ispoljenu hrabrost imali smo 9 odlikovanih boraca, od čega 7 „zlatnih ljiljana“ i dva „srebrna štita“.Dobro znamo kakvo je stanje u svijetu, a posebno na Balkanu, gdje se svako 30 do 50 godina dešavaju ratni sukobi, međutim, odbranom BiH u najteže vrijeme dokazali smo da ćemo uvijek biti spremni oduprijeti se neprijatelju ma odakle nas napao“.

Prisutnima su se još obratili predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović, ministar za boračka pitanja Zoran Blagojević i predsjedavajući GV Živinice Nail Jusić, koji su čestitali Dan MZ Litve i 31.godišnjicu formiranja „Živiničkih osa“.Potom je uslijedilo uručivanje zahvalnica zaslužnim za razvoj MZ Litve, te priznanja Zlatni orden „Živiničkih osa“ i počasni član“Živinčkih osa“./Š.G./

www.zivinice.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

spot_img