ŽiviniceObilježen Svjetski dan čišćenja

Obilježen Svjetski dan čišćenja

– Volonteri u Svetskom danu čišćenja u BiH sakupili više od jednu tonu otpada

Svjetski dan čišćenja obilježen je 16. septembra širom planete, a u Bosni i Hercegovini je prošao u radnoj atmosferi na preko 10 lokacija u velikoj volonterskoj akciji „Let’s Do It – očistimo zemlju za 1 dan“. Više od 2000 volontera je uprkos kiši i nepovoljnim vremenskim uslovima na većini lokacija, zajedničkim snagama prikupilo oko jednu tonu otpada.

Ponosni smo što smo i ove godine čistili među 190 zemalja širom svijeta, a provedenim akcijama našim građanima želimo poručiti da se “Smeće samo baciti neće”. U akcijama koje su realizirane učestvoao je veliki broj naših sugrađana i sugrađaniki iz više od 10 gradova u BiH i zahvaljujemo se svima koji su izdvojili svoje vrijeme kako bi jedan dan posvetili zdravijoj i čišćoj živitnoj okolini.

Zahvaljujući kampanji na društvenim mrežama, Let’s Do It tim motivisao je naše sugrađane da gradovi budu uredni i kroz njihove individualne akcije, te su zainteresovani ljudi koji nisu imali priliku biti dio organizovanih terenskih akcija imali priliku organizovati svoje mini akcije.

Svjetski dan čišćenja (World Cleanup Day) je ekološki pokret kojeg je svjetski Let’s Do It tim započeo 2018. godine sa ciljem da našu planetu očisti od otpada i podigne ekološku osviještenost njenih stanovnika. Do sada je ovaj pokret ujedinio aktiviste iz 190 zemalja, koji organizuju akcije čišćenja u septembru širom svijeta.

Ovogodišnje akcije čišćenja povodom “Svjetskog dana čišćenja” podržali su Srebrni sponzor projekta: Eko život d.o.o. i Bronzani sponzor projekta: EOS MATRIX d.o.o./Adis Poturović/

www.zivinice.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

spot_img