back to top

Od sada bez odlaska u ZZO TK za preuzimanje tzv. “markice” – .

od sada bez odlaska u zzo tk za preuzimanje tzv. “markice” – .

Uplata premije osiguranja za 2023. godinu u Tuzlanskom kantonu počela je jučer. Novina od ove godine je to da građani neće morati ići u Zavod zdravstvenog osiguranja kako bi preuzeli svoju markicu. S obzirom da su u TK uvedene elektronske zdravstvene legitimacije, od sada će sve ići preko integrisanog informacijskog sistema.

Nakon uplate za premiju osiguranja u bilo kojoj banci ili pošti, u roku od 48 sati podatak o premiji osiguranja će biti integrisan u sistem. Na isti način funkcioniše i ovjera knjižica. Ovjera se sada obnavlja automatski u zavisnosti od statusa osiguranika zdravstvenog osiguranja.

U slučaju da premiju osiguranja osim za sebe, plaćate i za svoje članove porodice, tada ste obavezni doći u prostorije Zavoda zdravstvenog osiguranja TK i priložiti jedan od ličnih dokumenata članova za koje ste uplatili premiju, a moguće je i skenirati uplatnicu, te je putem e-pošte poslati na mail ZZO TK: premija@zzotk.ba

Plaćanja premije zdravstvenog osiguranja su i dalje oslobođeni učenici, redovni studenti do navršene 26. godine, penzioneri koji primaju minimalnu penziju, ratni-vojni invalidi, civilne žrtve rata, davaoci organa, nezaposlene osobe na evidenciji Službi za zapošljavanje, te osobe koje se nalaze u ustanovama socijalne zaštite.

Uplata putem e-bankarstva
Od ove godine je dostupno i e-bankarstvo, a s obzirom da je Zavod zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona vanbudžetska organizacija, prilikom uplate posredstvom e-bankarstva, ukoliko završetak naloga zahtijeva unos određenog broja, potrebno je unijeti sve nule.

Premija osiguranja iz 2022. godine važi do 31. marta 2023. godine.


studiod.ba

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU