Održan Evropski dan mednog doručka

održan evropski dan mednog doručkaDanas je u Živinicama održana manifestacija Evropski dan mednog doručka.Tim povodom u zgradi lokalne administracije održana je panel konferencija, a na Gradskom bulevaru su pčelari ponudili bogat izbor raznih vrsta meda, kao i slatkih mednih jela.

Moderator na panel konferenciji u velikoj sali Gradskog vijeća Živinice bio je dr.sc.Sead Noćajević, koji je ukazao na značaj održavanja ovakve manifestacije, te pozdravio prisutne, kao i goste iz Slovenije, Hrvatske, Srbije,Bugarske i susjednih gradova.Prisutnima je poželio uspješan rad ambasador Slovenije u BiH Damijan Sedar, te gradonačelnik dr.sc.Began Muhić, a ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić takođe je pozdravila prisutne i ukazala na značaj pčelarstva za čovječanstvo:

“Ovo je prvi puta da se u centru Grada Živinica održava Evropski dan mednog doručka.Ministarstvo i vlada TK se zahvaljuju na uspješnoj organizaciji i uvijek podržavamo ovakve aktivnosti.Pčelarstvo ima veliku ulogu jer je poznato da ako bi nestale pčele za samo četiri godine nestalo bi i čovječanstvo.To je značajna poljoprivredna oblast i ima veliku ulogu u eko sistemu, te ćemo zato nastaviti poboljšavati stanje u toj važnoj djelatnosti”,istakla je Aščić.

Profesor Salim Halilbašić je potom predstavio teme koje su bile predmet izlaganja na panelu, a riječ je bila o zaštiti i afirmaciji pčelarstva s akcentom na socijalnu uključenost.

Pokrovitelji Evropskog dana mednog doručka bili su gradonačelnik Živinica dr.sc. Began Muhić,Turistička zajednica grada Živinice, Udruženje za razvoj i podršku poljoprivrede “Pčelica” Živinice Gornje i Pčelarsko udruženje “Api roj” Živinice.

Za uspješan rad u pčelarstvu jednom broju aktivista uručene su zahvalnice, koje će ih podsjećati na prvi u Živinicama održani Evropski dan mednog doručka./Š.G./

www.zivinice.ba

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU