Okruglim stolom obilježili Međunarodni dan planina

okruglim stolom obilježili međunarodni dan planinaU okviru obilježavanja Međunarodnog dana planina danas je održan okrugli sto u domaćinstvu Udruženja “Pčelica” Gornje Živinice.U ime domaćina prisutne je pozdravio predsjednik Šahim Halilbašić, koji je istakao značaj planina u eko sistemu, te poželio dobrodošlicu u “Zelenu učionicu” iz sastava Udruženja “Pčelice”.

“Čast nam je što smo ugostili prijatelje planina koji posvećujete veliku pažnju okolišu, veoma važnu za pčelare.Ovo mjesto služi kao snažna baza za istraživanje svih pitanja od značaja za oblast kojom se bavimo”, rekao je Halilbašić, dodajući da se okrugli sto organizovao uz podršku Fondacija tuzlanske zajednice u okviru projekta „Jačanje civilnog društva i demokratske kulture u TK“, kojeg podržavaju Savezno ministarstvo za vanjski razvoj Njemačke (BMZ) i Freudenberg fondacija.

Predsjednik Eko zeleni TK dr.Muhamed Omerović nas je podsjetio da su Međunarodni dan planina ustanovile Ujedinjene nacije, kako bi se najširoj javnosti ukazalo na značaj i neophodnost zaštite planina. Planine su dom za 13 odsto svjetske populacije i četvrtine kopnenih životinja i biljaka. Međunarodni dan planina je prilika da se istaknu svi aspekti života na planinama.

“Poznato je da se intenzivno posljednjih godina vrše istraživanja u planinskim područjima, posebno litijuma, što može donijeti negativne posljedice po eko sistem.Naravno, mi smo za razvoj poduzetništva, ali i zaštitu eko sistema, te zajedničkim naporima trebamo prevazići problematiku u ovoj oblasti”, istako je Omerović.

Profesor dr.sc.Sead Noćajević je predvodio sekciju “Ekovizije” iz JU Gimnazije, čiji su članovi dali svoj doprinos uspjehu današnjih aktivnosti.

“Međunarodni dan planina je prilika za podizanje svijesti o važnosti planina za život, isticanje potencijala ili otežavajućih okolnosti za razvoj plninskog resursa, te prilika za sklapanje partnerstva koja će donijeti pozitivne promjene za planine i planinske predjele cijelog svijeta”, rekao je Noćajević.

Podršku u aktivnostima na organizaciji okruglog stola na Međunarodni dan planina 11.decembar, dala je i gradska uprava, te je zamjenik gradonačelnika mr.Alija Nurkić pozdravio skup i dao punu podršku ekološkom pokretu TK i Grada Živinice./Š.G./

www.zivinice.ba

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU