eNovostiTuzla vijestiOsigurana druga doza...

Osigurana druga doza vakcina za ljekare u Tuzli

Osiguran je dokument koji garantuje da će UKC-u u Tuzli u neophodnom roku biti isporučena druga doza vakcina za revakcinaciju, čime je omogućen proces imunizacije zdravstvenih radnika, potvrđeno je za Klix.ba iz te zdravstvene ustanove.

Vakcine proizvođača AstraZeneca, koje su namijenjene uposlenicima zdravstvenih ustanova sa područja Tuzlanskog kantona, stigle su danas u Kantonalni zavod za javno zdravstvo, a u narednim danima će biti na adekvatan način raspoređene.

-Oglašavanje-

Kako je potvrđeno za Klix.ba, 400 doza vakcina namijenjeno je za Univerzitetski klinički centar u Tuzli, u kojem će se proces imunizacije zdravstvenih radnika u konačnici odviti nesmetano, zbog činjenice da je ova zdravstvena ustanova danas dobila garanciju o osiguranju novih doza cjepiva.

Ta cjepiva će se koristiti za revakcinaciju zaposlenika koji u narednim danima budu primili prvu dozu vakcine.

Kao što je poznato, direktor tuzlanskog kliničkog centra Vahid Jusufović jučer je kazao da svoje zaposlenike neće moći vakcinisati cjepivom AstraZeneca koje je našoj zemlji donirao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, zbog činjenice da im rok trajanja ističe 29. marta ove godine, bez da je osigurana i nova doza za revakcinaciju.

Shodno interesu zaposlenika, danas je donesena odluka da svi oni koji žele pod specifičnim okolnostima mogu biti cijepljeni, ali na vlastitu odgovornost. Međutim, u međuvremenu je stigla i pisana garancija za isporuku neophodnih doza za drugi turnus vakcinacije.

Kako nam je potvrđeno iz Zavoda za javno zdravstveno TK, vakcine koje su stigle u ovaj kanton u narednim danima će biti distribuirane prema zdravstvenim ustanovama.

Dikretorica zavoda Maida Sarihodžić navela je da je Ministarstvo civilnih poslova BiH, koje je komuniciralo s Vladom Srbije, uputilo obavještenje da će u roku do 12 sedmica, koliki je maksimalni razmak između vakcinacije i revakcinacije, ispostaviti i drugu dozu vakcina.

DRUGI UPRAVO ČITAJU