Penzioneri u TK će jednokratnu novčanu pomoć dobiti u augustu

Raspodjelu sredstva za realizaciju projekata u nedovoljno razvijenim, nerazvijenim i izrazito nerazvijenim općinama u Tuzlanskom kantonu, usvojila je danas na sjednici kantonalna vlada.

Premijer TK Irfan Halilagić izjavio je da je Vlada, shodno Zakonu o pomoći nerazvijenim, manjim razvijenim i izrazito nerazvijenim lokalnim zajednicama u TK, donijel< odluku s ciljem implementacije obećanja iz njegovog ekspozea o povećanju izdvajanja za 50 posto.

-Danas smo donijeli odluke onako kako su to i predložile općine. Ukupno pet općina je uputilo zahtjeve da finansiramo projekte od važnost, a to su općine Teočak, Kladanj, Sapna, Doboj Istok i Čelić. Ovdje je važno pojasniti da nismo realizovali sva sredstva. Jedan dio sredstava koja se odnose na Čelić je ostao neraspoređen zbog nedavnih poplava koje su pogodilo to područje i eventualnu promjenu prioriteta ostavili smo taj dio na korekciju – kaže Halilagić.

Vlada TK je također transferirala novac na račun Fonda PIO/MIO kako bi se penzionerima s najnižim primanjima u TK isplatila jednokratna novčana pomoć.

  • Transferirali smo sredstva Fondu PIO/MIO za jednokratnu novčanu pomoć penzionerima s najnižim penzijama. Riječ je o iznosu 3.6 miliona KM za oko 36.000 penzionera u TK i na kraju ono što nam je rečeno iz Fonda PIO/MIO, ta sredstva će biti uplaćena uz julsku penziju, dakle početkom augusta – kazao je Halilagić.

Na koncu je premijer Halilagić govorio i o isplatama porodiljskih naknada u TK.

  • Imamo oko 465 prijavljenih majki porodilja koje će dobiti jednokratnu pomoć za period 1. april 2021. – 1. april 2022. godine u iznosu 1.000 KM. Za redovne mjesečne naknade koje trebaju da se isplaćuju od 1. aprila 2022. godine obzirom na obimnost podataka, to se obrađuje, unose se u adekvatne programe, i očekujemo da ćemo vrlo brzo početi s isplatom redovnih mjesečnih naknada u iznosu 996 KM – zaključio je on.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 4 / 5. Brojanje glasova: 1

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Alem Sinanovic
Alem Sinanovichttp://www.tnt.ba
Alem Sinanović je glavni i odgovorni urednik digitalnih medija TNT Grupacije.

DRUGI UPRAVO ČITAJU