Tuzla vijesti TK iz minute u minutuPočela prva faza radova na zaštiti i sanaciji...

Počela prva faza radova na zaštiti i sanaciji objekta Barutana na Gradini u Tuzli

Počela je prva faza radova na zaštiti i sanaciji objekta Barutana na Gradini u Tuzli. Radovi se izvode u organizaciji Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona, a shodno Rješenju o stavljanju potencijalnog dobra baštine pod prethodnu zaštitu TK.

Prva faza podrazumjeva potpuno čišćenje objekta i okoline, te ostale pripremne radnje za drugu fazu radova koja će se realizovati 2022. godine.

Podsjećamo, Barutanu su sačinjavala dva objekta opasana bedemom koji su napravljeno od kamena. Građevinu su prema nekim podacima sagradile Osmanlije u 17. stoljeću i bila je utvrda.

Po dolasku Austrougraske namjena joj je promjenjena u depo za eksploziv, barut. Na austrougarskim karatama sa kraja 19. stoljeća objekat je obilježen kao „Pulver magacin”.

Na njemačkom jeziku pulver znači barut.Šezdesetih godina 20. stoljeća u prostorima dvije kule barutane bile su smještene postavke Muzeja istočne Bosne Tuzla. Već početkom 70.-tih godina vandali su uništili ove postavke, među kojima i poznatu maketu tuzlanske palanke iz osmanskog perioda autora Dragiše Trifkovića.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Adin
Adinhttps://enovosti.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU