eNovostiTuzla vijestiPočela prva faza...

Počela prva faza radova na zaštiti i sanaciji objekta Barutana na Gradini u Tuzli

Počela je prva faza radova na zaštiti i sanaciji objekta Barutana na Gradini u Tuzli. Radovi se izvode u organizaciji Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona, a shodno Rješenju o stavljanju potencijalnog dobra baštine pod prethodnu zaštitu TK.

Prva faza podrazumjeva potpuno čišćenje objekta i okoline, te ostale pripremne radnje za drugu fazu radova koja će se realizovati 2022. godine.

-Oglašavanje-

Podsjećamo, Barutanu su sačinjavala dva objekta opasana bedemom koji su napravljeno od kamena. Građevinu su prema nekim podacima sagradile Osmanlije u 17. stoljeću i bila je utvrda.

Po dolasku Austrougraske namjena joj je promjenjena u depo za eksploziv, barut. Na austrougarskim karatama sa kraja 19. stoljeća objekat je obilježen kao „Pulver magacin”.

Na njemačkom jeziku pulver znači barut.Šezdesetih godina 20. stoljeća u prostorima dvije kule barutane bile su smještene postavke Muzeja istočne Bosne Tuzla. Već početkom 70.-tih godina vandali su uništili ove postavke, među kojima i poznatu maketu tuzlanske palanke iz osmanskog perioda autora Dragiše Trifkovića.

DRUGI UPRAVO ČITAJU