Tuzlanska barutana, historijsko blago/ Štitila Tuzlake od upada hajduka i austrougara

Tuzlanska barutana, kamena je građevina u Tuzli, od koje su danas ostale tek ruševine

Tuzlanska barutana zarasla je u šiblje na brdu Gradina iznad Tuzle. Jedan je od rijetkih makar djelimice sačuvanih spomenika osmanskog razdoblja u Tuzli i nalazi se pored Univerzitetsko-kliničkog centra u Tuzli.

tuzlanska barutana
Tuzlanska barutana

Barutanu je napravio narod Tuzle krajem 17. stoljeća, u vrijeme kada je današnji grad na zrnu soli predstavljao palanku, odnosno utvrđeni grad čiji su zidovi bili napravljeni od drvenih bedema, obloženih zemljom i blatom.

Šezdesetih godina 20. stoljeća u prostorima dvije kule barutane bile su smještene postavke Muzeja istočne Bosne Tuzla. Već početkom 70.-tih godina vandali su uništili ove postavke, među kojima i poznatu maketu tuzlanske palanke iz osmanskog perioda autora Dragiše Trifkovića.

Historija tuzlanske barutane

Donjotuzlanski muslimani dali su je podići 1683. godine. Služila je kao obrambena utvrda. Osmanski neuspjeh pohoda na Austriju i poraz u drugoj opsadi Beča nagovijestili su preokret ratne sreće. Donja Tuzla je bila blizu granice, a veće gradsko središte trebalo je dodatnu zaštitu. Sve do austro-ugarskog zaposjedanja BiH tvrđava na Gradini služila je kao središnja točka obrane Donje Tuzle. Donjotuzlanska Palanka, utvrđeni grad ograđen drvenim zidovima, obloženih zemljom i blatom, nije imao izgleda pred suvremenije opremljenim sjevernim velesilama.

Parazol - Protiv parazita

tuzlanska barutana
tuzlanska barutana

Tuzlanksa barutana poslužila je svrsi već 1688. godine. Tad su snage Svetog Rimskog Carstva na čelu sa zapovjednikom Ljudevitom Bodenskim kretale se iz pravca Zvornika ka Krajini i tvrđava je bila mjesto uspješna otpora. 1690. godine kad je upao austrijski vojvoda Perčinlija odigrala je opet ključnu ulogu.

Safvet-beg Bašagić zapisao je da je Perčinlija prodro sve do Donje Tuzle i u povratku sa sobom odvodi 3.000 katolika u slobodne krajeve preko Save. 4. septembra 1750. bila je velika organizirana pljačka Donje Tuzle od strane organiziranog stanovništva okolnih sela. Grad je bio potpuno opustošen, a lokalno stanovništvo se sklonilo u nju. U utvrdu se na sigurno spremilo velike dragocjenosti vjerskih objekata. U austro-ugarskom zaposjedanju BiH 1878., protivnici zaposjedanja su se zatvorili u utvrdu i odupirali novoj vlasti. Za kratko vrijeme nakon preuzimanja, pretvorena je u barutanu (Pulvermagazin). U njoj se držao barut i drugi eksplozivi.

U unutrašnjosti bile postavljene areheološko-historijske postavke

Ulogu je izgubila nakon Prvog svjetskog rata. Sve do 1960-ih izložena je vremenskom izjedanju. Tad je prenamijenjena u depandans Muzeja Istočne Bosne. U jednoj od unutrašnjih kula bila je maketa tuzlanske Palanke, djelo akademskog slikara Dragiše Trifkovića. U drugoj kuli bila je arheološko-historijska postavka s pojedinostima iz prošlosti grada. Osim muzejske namjene, bila je odredište za mnoge ekskurzije djece, studenata i historičara. Početkom sedamdesetih godina metom je vandala koji su ju opljačkali i sasvim uništili izloške.

tuzlanska barutana
Tuzlanska barutana

Od tog vremena zgrada je zapuštena. Nikada više nije obnovljena. Propada i urušava se već oko 40 godina. Pred agresiju na BiH, tadašnji Republički zavod za zaštitu historijski spomenika ju je stavio pod svoju zaštitu. Prolazak vremena a bez održavanja rezultirao je potpunom devastacijom veće kule, njenog krova i zidova te vanjskog dijela bedema. I manje kula također je devastirana, opasana šibljem ali je u boljem stanju od veće kule. Zbog obrasla terena onemogućen je pristup.

Rekonstrukcija tuzlanske Barutane već ove godine

Rekonstrukcija vrijednog kulturno-historijskog dobra, moglo bi u dogledno vrijeme ponovo biti dostupno građanima, jer se nazire njegova rekonstrukcija.

Naime, Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona u saradnji sa Kantonalnim ministarstvom kulture, sporta i mladih pripremio je Zakon o zaštiti kulturne baštine.

U ovom zakonu i finansijskom planu Zavoda predviđena su određena finansijska sredstva kako bi se prvenstveno očistio prilaz prema barutani, a potom slijede istraživanja koja su vezana za njenu rekonstrukciju.

tuzlanska barutana
Tuzlanska barutana

Barutana je evidentirana kao spomenik druge kategorije, dobro graditeljskog naslijeđa od Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK u elaboratu izrađenom 1988. godine.

Vrijedi kazati da na području Tuzlanskog kantona trenutno postoji 55 nacionalnih spomenika, a nakon potpune rekonstrukcije na spisku Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika BiH mogla bi se naći i barutana.

Inicijativu za očuvanje tuzlanske barutane pokrenuli su i prije nekoliko godina učenici III razreda, arhitektonski smjer, Građevinske škole u Tuzli.

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU