eNovostiTuzla vijestiPočela vakcinacija u...

Počela vakcinacija u UKC-u Tuzla, doktorica Jasmina Bošnjić prva primila vakcinu

Doktorica Jasmina Bošnjić, internista u Covid bolnici Klinike za plućne bolesti Univerzitetsko-kliničkog centra Tuzla, prva je u ovoj zdravstvenoj ustanovi danas primila prvu dozu vakcine Astra Zeneca

Danas je predviđena vakcinacija ukupno 30 uposlenika tuzlanskog UKC-a.

-Oglašavanje-

-Sretna sam što mi je danas pripala čast da prva unutar UKC primim vakcinu. Ovo danas je veliki korak i za uposlenike UKC-a i za Tuzlanski kanton. S obzirom da pandemija u našem okruženju eskalira, situacija je zabrinjavajuća, sve je veći priliv pacijenata. Jedini način da se izborimo s ovom pandemijom je da budemo odgovorni, da poštujemo mjere, čuvamo jedni druge i vakcinacija kao jedno od najjačih oružja moderne medicine i moderne nauke – izjavila je Bošnjić.

Ne treba podlijegati, poručila je, antivakserskim politikama.

-Ja sam se odlučila da primim vakcinu i mislim da je svaka osoba koja cijeni svoje zdravlje i zdravlje ljudi u svojoj okolini trebala da uradi isto – naglasila je.

Nakon jutrošnjeg preuzimanja određenih doza vakcina prema planiranom broju, danas u 12 sati započela je zvanična vakcinacija zaposlenika UKC-a Tuzla, kazao je direktor UKC-a Tuzla Vahid Jusufović.

Ovo će biti kontinuirani proces narednih dana u amfiteatru Klinike za interne bolesti UKC-a Tuzla u istom terminu.

Po riječima Jusufovića, osposobljen je i obučen tim koji je ranije bio na edukaciji za ovaj proces, koji vodi evidenciju, a svaka vakcinisana osoba će dobiti poseban karton sa potvrdom o vakcinaciji.

-Organizirano je sve kako je propisano, uzimanje anamneze, ispitivanje osnovnih anamnetičkih podataka, davanje pisanog pristanka svakog kandidata za aplikaciju vakcine, nakon toga idemo u proces vakcinaciju koja traje nekoliko sekundi, nakon čega se ide u susjednu prostoriju na opservaciju najmanje 15 minuta – dodo je.

Za prvu dozu vakcine prijavilo se 400 zaposlenika, a prednost imaju zaposlenici u COVID bolnicama. (Fena)

DRUGI UPRAVO ČITAJU