Počelo otkopavanje opasnog otpada u Tuzli: Slijedi analiza, pa odluka o uništavanju

Problem zbrinjavanja opasnog industrijskog otpada iz kruga bivših hemijskih fabrika u Tuzli kantonalne vlasti nastoje riješiti već osam godina

Otkopavanje jedne od lokacija ovog otpada je počelo, a nakon analize otpada biće donesena i odluka o načinu njegovog zbrinjavanja, piše BHRT.

Konačno je počelo otkopavanje jedne od lokacija opasnog otpada u krugu bivšeg HAK-a. Riječ je o parceli od jednog dunuma na kojoj su nepropisno deponovane tone kruksa. Precizni podaci o stvarnoj količini otpada biće poznati za nekoliko dana.

Zvjezdan Karadžin, ministar zaštite okoliša u Vladi TK, napominje da je ovaj otpad deponovan tokom osamdesetih godina prošlog vijeka, a riječ je o užasnom nemaru tadašnjeg rukovodstva ove fabrike.

Prvi uzorci opasnog otpada iskopani iz ove deponije već su poslani na analizu u Hrvatsku, a biće poslani i nekolicini domaćih firmi na analizu. Kantonalna Vlada je oformila stručni tim koji će voditi otkopavanje deponija opasnog otpada. U ovom timu vjeruju da će i na drugim lokacijama biti pronadjen hlor.

Nakon što uzmu uzorke otpada i urade inžinjersko-geološke karte, ove lokacije će biti zatrpane jer bi mogle biti potencijalno opasne po stanovništvo okolnih naselja. Nakon detaljne analize otpada biće ponuđena rješenja zbrinjavanja otpada koja će prije svega zavisiti od količine hlora koji bude pronađen.

Ako koncentracije hlora budu male, otpad bi mogao biti spaljen u lukavačoj Fabrici cementa, i to bi bilo najjeftinije rješenje. Ako koncentracija hlora bude velika, a ne bude se mogla tehničkim postupcima smanjiti, biće potrebno ovaj otpad otpremiti u inostranstvo za što će trebati milioni maraka.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Adin
Adinhttps://enovosti.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU