back to top

Početak raspodjele dopunskih oznaka za taksi vozila u TK | .

Povodom početka distribucije dopunskih taksi oznaka za 2023. godinu danas je Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona održalo konferenciju za medije na kojoj je javnost upoznata sa detaljima o propisanim načinima označavanja.

Ministarstvo kontinuirano već 20 godina vrši izdavanje dopunskih taksi oznaka,  a oznake se postavljaju se u desnom gornjem dijelu prednjeg i lijevom gornjem dijelu zadnjeg vjetrobranskog stakla sa unutrašnje strane vozila.

Taksi prijevoznik koji želi podnijeti zahtjev za izdavanje dopunske taksi oznake za 2023. godinu mora imati rješenje o taksi stajalištu za tekuću 2023. godinu, koje izdaje nadležni općinski/gradski organ, licencu vozila kojim se obavlja taksi prijevoz, uvjerenje o izmirenim obavezama po osnovu javnih prihoda te uplatiti propisane administrativne takse.

I ove godine distribucija rješenja o dodjeli dopunskih taksi oznaka za 2023. godinu vršiti će se poštom a krajnji rok za distribuciju dopunskih oznaka je kraj februara tekuće godine.

Nakon navedenog roka inspektori za cestovni saobraćaj odnosno pripadnici uniformisane policije, rečeno je ovom prilikom, podnosit će  prekršajne naloge, odnosno zahtjeve za pokretanje prekršajnog postupka za taksi prijevoznike koji nisu na propisani način označeni dopunskom taksi oznakom.

Na području Tuzlanskog kantona u 2022. godini taksi djelatnost su obavljala 482 taksi prijevoznika sa 601 taksi vozilom.

Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja još jednom sugeriše i ujedno upozorava građane TK da u slučaju korištenja taksi prijevoza obavezno vode računa da li se na taksi vozilu nalaze važeće dopunske taksi oznake, odnosno da koriste usluge taksi vozila, koji su na propisan način obilježeni dopunskom taksi oznakom za 2023. godinu kao i da vode računa da li su taksi vozila obilježena dopunskom taksi oznakom sa nazivom općine/grada u kojoj koriste taksi oznaku, čime će izbjeći nepotrebna kažnjavanja kako prijevoznika tako i sebe kao putnika.

(RTv7)


rtv7.ba

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU