Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti u Tuzli obilježen 9. maj

Predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Tuzlanskog kantona i Grada Tuzla, predstavnici boračkih udruženja TK položili su vijence i cvijeće i  odali počast na spomen obilježjima na Slanoj Banji u Tuzli povodom obilježavanja 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom, Dana Europe, Dana zlatnih ljiljana i Dana logoraša.

Premijer TK, Kadrija Hodžić je izjavio je, da je današnja Europa rezultat između ostalog, borbe i zalaganja i žrtvi koje su od 1941. do 1945. godine uložili i građani Bosne i Hercegovine.

-Zato je naše moralno i historijsko pravo da se svrstavamo u zajednicu europskih naroda i da se vidimo u Europskoj uniji, – poručio je Hodžić.

 Upravo je Europska unija kao dan Europe odredila 9. maj, dan koji je ujedno i Dan pobjede nad fašizmom, pa ovom prilikom čestitam i Dan Europe, simbola bolje budućnosti i prosperiteta, kazao je Hodžić.

Napomenuo je da je Kantonalna vlada u proteklih 100 dana fokus  rada usmjerila  ka borbi protiv korupcije, kao temeljnoj vrijednosti na kojoj insistiraju sve proeuropske snage, podcrtavši da je to nastojanje prepoznao  šef Delegacije Europske unije u BiH  i specijalni predstavnik Europske unije u BiH Nj.E. Ambasador Johann Sattler.

-Takvo priznanje dodatni je podstrek da na ovom putu nastavimo naše djelovanje i u narednom periodu – zaključio je Hodžić.

Obilježavanje današnjeg datuma bio je i podsjetnik na torturu hiljada onih koji su prošli logore u proteklom oslobodilačkom ratu i one koji su dali najveći doprinos u borbi za slobodu BiH.

-Svečano se sjećamo svega onoga što je Armija BiH učinila za narod BiH za slobodu koju danas živimo, stoga ponosno možemo poručiti da je uloga Armije BiH i Zlatnih ljiljana bila nemjerljiva u odbrani od agresije i na to svi građani moraju biti ponosni, posebno nove generacije – izjavio je predsjednik  Udruženja dobitnika najvišeg ratnog priznanja Zlatni ljiljan, Grada Tuzla Edin Haračić, čestitavši građanima današnji datum.

 -Želimo da naši građani  i dalje žive u slobodi za koju smo se izborili – poručio je Haračić

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

DRUGI UPRAVO ČITAJU