TuzlaPoticanje naučnih i stručnih istraživanja i provođenje prakse...

Poticanje naučnih i stručnih istraživanja i provođenje prakse studenata u TK | RTVTK

U prisustvu premijera Tuzlanskog kantona Irfana Halilagića danas je potpisan okvirni sporazum kojim se omogućava izvođenje stručne prakse, na klinikama Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla, za studente Medicinskog fakulteta, Farmaceutskog fakulteta i Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Dokument unapređuje naučna i stručna istraživanja te reguliše praksu studenata, a potpisnici su rektorica Univerziteta u Tuzli prof.dr.sci. Nermina Hadžigrahić i v.d. direktor JZU UKC Tuzla prof.dr.med.sc. Denijal Tulumović.

Kako kaže premijer Halilagić, Vlada Tuzlanskog kantona bila je neka vrsta supervizora u čitavom tom postupku. On izražava zadovoljstvo što su već obezbijeđena sredstva u Budžetu TK za realizaciju tog sporazuma.   

– Činjenica da smo od 2008. godine čekali takvu vrstu sporazuma između naše dvije najznačajnije ustanove, i za Tuzlanski kantona i za građane Tuzlanskog kantona, dovoljno govori sama o sebi – rekao je premijer Halilagić, napomenuvši da će Vlada TK nastaviti insistirati da te dvije ključne ustanove za TK poboljšaju saradnju i podignu je na najviši mogući nivo, u interesu građana TK.

Potpisivanje okvirnog sporazuma o akademskoj, naučno i poslovno-tehničkoj saradnji, između Univerziteta u Tuzli i Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla, prema riječima rektorice Hadžigrahić, nastavak je dosadašnje uspješne saradnje.

– Značajan je to iskorak, bitan ne samo za naše studente biomedicinskih i zdravstvenih i nekih drugih naučnih oblasti, jer naši studenti tamo stiču značajna znanje i vještine iz kliničkih disciplina, nego predstavlja korak naprijed u naučno istraživačkom radu, u zajedničkom istupanju i zajedničkim projektima u toj oblasti – istaknula je rektorica Hadžigrahić.

Zadovoljstvo nije skrivao ni direktor Tulumović rekavši da je sporazum dobar temelj za iskorak, kako u akademskom tako i u stručnom i naučnom izlasku UKC-a Tuzla ne samo u okvirima Bosne i Hercegovine nego i Evrope i čitavog svijeta.

– Poznato vam je da najveći broj stručnjaka iz UKC-a Tuzla učestvuje aktivno u pisanju naučnih radova. Na ovaj način mi ćemo biti prepoznatljivi i moći ćemo da apliciramo na projekte Evropske unije i projekte u kojima će naši stručnjaci znati dati maksimalan doprinos – kazao je direktor Tulumović, naglasivši da je Vlada Tuzlanskog kantona prepoznala probleme koje ima JZU UKC Tuzla i izdvojila značajna sredstva kroz dva projekta za nabavku nove opreme – saopćeno je iz Ureda za zajedničke poslove kantonalnih organa TK. 

rtvtk.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

DRUGI UPRAVO ČITAJU