Wednesday, October 27, 2021
NaslovnicaTuzla vijestiPovećan broj ilegalnih migranata na području TK tokom 2020. godine

Povećan broj ilegalnih migranata na području TK tokom 2020. godine

-

Na području Tuzlanskog kantona u protekloj godini službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona evidentirali su 12.524 migranta koji kod sebe nisu imali identifikacione dokumente ili potvrdu o iskazanoj namjeri podnošenja zahtjeva za azil.

Izjavila je to na današnjoj konferenciji za medije Amra Kapidžić, portparol Uprave policije MUP-a TK, govoreći o Izvještaju o aktuelnoj situaciji u vezi s migrantima na prostoru tog kantona za period januar – decembar 2020. godine.

Ukoliko se ti pokazatelje uporede s podacima iz 2019. godine, evidentirano je 1.800 migranata više.

  • Ako posmatramo po zemlji porijekla, najviše migranata tokom 2020. godine došlo je iz Pakistana 5.491 ili 44 posto, zatim iz Afganistana 3.680 ili 29 posto, Bangladeša i Maroka 6 posto, Alžira, Libije i Irana po 2 posto, Sirije i Iraka po 1 posto i ostalih država 3 posto.

Prema intenzitetu dolaska migranata na područje TK najveći broj je zabilježen u vrijeme ljetnih mjeseci.

Tokom 2020. godine evidentirano je 218 sigurnosno interesantnih događaja u kojim su učestvovali migranti, koji su počinili ukupno 29 krivičnih djela za koja su Kantonalnom tužilaštvu TK dostavljeni Izvještaji. Među krivičnim djelima su ubistvo, dva ubistva u pokušaju, pet razbojništava, osam nanošenja teške povrede, pet teških krađe itd. Većina krivičnih djela su rasvijetljena.

0 0 Glasovi
Ocjena članka
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Pročitajte

(VIDEO) Vijesti dana iz Tuzle i Tuzlanskog kantona

U nastavku pročitajte vijesti dana iz Tuzle i Tuzlanskog kantona...  Prema informacijama iz Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona trenutni broj vakcinisanih građana protiv koronavirusa...