Tuesday, October 26, 2021
NaslovnicaTuzla vijestiProduženo važenje epidemioloških mjera u TK: Dozvoljene posjete Domovima za starija lica

Produženo važenje epidemioloških mjera u TK: Dozvoljene posjete Domovima za starija lica

-

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Zaključak kojim usvaja Naredbu Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona o popuštanju epidemioloških mjera, a važi do 02.jula ove godine

Prema njoj je moguće organiziranje većih skupova uz posebno definirane uvjete: posjedovanje negativnog antigenskog ili PCR testa ne starijeg od 48 sati, potvrda o prebolovanom Covid-19 ne starija od 6 mjeseci ili potvrda o završenoj vakcinaciji.

Također je dozvoljeno održavanje kongresa, konferencija i drugih edukativnih skupova, na kojima može prisustvovati do 100 osoba, a ukoliko skup ima više od 100 osoba, potrebno je da sudionici imaju: negativan antigenski ili PCR test ne stariji od 48 sati, potvrdu o prebolovanom COVID-19 ne stariju od 6 mjeseci ili potvrdu o završenoj vakcinaciji.

U skladu sa Naredbom Kriznog štaba Ministarstva zdravstva F BiH dozvoljava se prisustvo gledalaca na profesionalnim sportskim takmičenjima na otvorenom, uz uvjet korištenja maksimalno do 30 procenata kapaciteta stadiona, ali ne više od 500 osoba po tribini.

Osobe na tribinama moraju nositi maske. I dalje je obvezno nošenje zaštitnih maski preko usta i nosa za zaštitu respiratornog sistema u zatvorenom prostoru i uz poštivanje distance od minimalno 2 metra. A ukoliko se ne može ostvariti distanca od 2 metra nalaže se obvezno nošenje maske i na otvorenom prostoru

Prema Naredbi, u veletrgovinama i supermarketima se ograničava broj kupaca (definira se prostor od 10m2 prodajnog objekta po potrošaču a bez obzira na veličinu prostora prodajnog objekta, nije dozvoljen boravak više od 400 potrošača).

Dozvoljavaju se posjete domovima za stara i iznemogla lica na području Tuzlanskog kantona.

Od Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona, nadležnih gradskih/općinskih inspekcija i Uprave policije Tuzlanskog kantona traži se nastavak aktivnosti u smislu kontrole provedbe donesenih naredbi.

0 0 Glasovi
Ocjena članka
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Pročitajte

(VIDEO) Najaktuelnije danas iz Tuzlanskog kantona

Najaktuelnije vijesti danas iz Tuzlanskog kantona pročitajte u nastavku... Na prostoru Tuzlanskog kantona evidentiran je 201 novi slučaj zaraze korona virusom. Najviše novozaraženih je u Tuzli...