Friday, October 22, 2021
NaslovnicaTuzla vijestiProf. dr. Nermin Salkić: Bolje nacijediti narandže i jabuka nego davati stotine...

Prof. dr. Nermin Salkić: Bolje nacijediti narandže i jabuka nego davati stotine maraka na skupe suplemente

-

Prof. dr. Nermin Salkić govorio je o post-covid sindromu.

Sve više osoba koje su preboljele COVID -19 traži ljekarsku pomoć zbog pojave post-covid sindroma. Simptomi ovog sindroma traju mjesescima. Ono što je neobično jeste da se ovi simptomi ne događaju samo osobama koje su preboljele teži oblik korone, nego i osobama koje su imale lakši oblik bolesti.

O tome je u otvorenom programu „Tuzla danas“ na RTV 7, govorio prof. dr. Nermin Salkić, vd načelnik Klinike za interne bolesti UKC-a Tuzla.

  • Pandemija je stavila svjetsku nauku u četvrtu brzinu, puno toga se brzo saznaje i dosta toga nažalost učimo u hodu, imamo jednu formu biološkog eksperimenta, a to je da imamo dosta oboljelih i na osnovu toga možemo donositi sigurne zaključke u hodu, rekao je dr. Salkić

Doktor Salkić u ovoj emisiji objasnio je koje posljedice ostavlja COVID-19 na različite organe i organske sisteme. Sa gledaocima ovog programa podijelio je iskustva koja su imali ljekari na tuzlanskom UKC-u sa pacijentima oboljelih od COVID-19.

  • Kao mladi doktor sam naučio od mentora da se ne liječi nalaz nego insan, ako pacijent vidi da ima dugotrajni zamor, da slabo toleriše fizičku aktivnosti, ako ne može da radi aktivnosti koje je mogao raditi prije korone, to je alarm za javljanje ljekaru i da se na to obrati pažnja. Bitno je obratiti pažnju na uravnoteženu ishranu u kojoj mora biti zdravih proteina bijelo meso, mlada teletina i riba u kombinaciji sa dosta svježeg voća i povrća da se taj imunoliški status organizma podigne. Ne treba pretjerivati sa suplementima, ja vidim sad da se na kilograme se kupuju tabletice, seleni, germanij itd. Nijedan vitamin ne može biti zamjena za uravnoteženu prehranu. Određeno vrijeme treba uzimati vitamin D, ali ne previše i ne predugo, nešto malo selena i Q10 koji pomaže u korištenju gradivnih jedinica koje imamo. Neugodan trend je da se daje stotinu i stotinu maraka na pojedine suplemente za koje mislim da imaju ograničen efekt, bolje nacijediti narandže i jabuka nego dati novac za te stvari. To je moje mišljenje, istakao je dr. Salkić.
0 0 Glasovi
Ocjena članka
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Pročitajte

Dječiji festival ‘Vezeni most’ otvoren u Tuzli

Međunarodni dječji festival "Vezeni most" danas je počeo u Tuzli, a u naredna tri dana publika će imati priliku uživati u bogatom programskom sadržaju. -...