Prvi znakovi trudnoće

Znakove trudnoće naročito kada se govori o onim ranim je veoma teško prepoznati. Ipak postoje određeni rani znakovi koji bi vas mogli uputiti na zaključak da ste trudni.

Prvi znakovi trudnoće se mogu prepoznati, samo je bitno da znamo o čemu govorimo i da se upoznamo s osnovama trudnoće. Klasična prezentacija trudnoće kod žena s regularnim menstruacijskim ciklusom je amenoreja odnosno izostanak mjesečnice, zatim mučnina, povraćanje, umor kao i napetost u dojkama.

Kako da žena zna da li je trudna

Najbolji način da svaka žena sazna da li je trudna ili ne je test na trudnoću. Kućni testovi na trudnoću postižu tačnost od 99%, a najranije se mogu koristit na dan očekivanja redovne mjesečnice. Međutim postoje i rani znakovi koji mogu i bez testa pokazati ženi da li je trudna ili ne.

Kako bi se potvrdila trudnoća potrebno je da se prođe i analizira sve od anamneze, fizičkog pregleda, labaratorijske obrade kao i ultrazvučnog pregleda. Trenutno doktori koriste sve ove metode kako bi uspješno zaključili da li je žena trudna ili ne. Tradicionalna potvrda trudnoće je uključivala samo anamnestičke podatke o menstrualnom ciklusu, datum zadnje mjesečnice te ginekološki pregled. Danas pak imamo više načina kako da zaključimo i potvrdimo trudnoću.

Imaju li sve žene rane znakove trudnoće

Naravno sve žene imaju različite znakove, sve zavisi od toga kakva su lična iskustva u trudnoći. Ono što pokušavamo da kažemo je da svaka trudnica ima svoj specifičan način i ima svoje specifične znakove.

prvi znakovi trudnoće

Također rani znakovi trudnoće često su nalik onome što se dešava prije i za vrijeme mjesečnice baš zbog toga nije jednostavno protumačiti ove znakove. Potrebno je znati da ovi znakovi mogu biti uzrokovani i ostalim stanjima osim trudnoće. Baš zbog toga ako primijetite pojedine znakove ne mora značiti isključivo da se radi o trudnoći. Ponovo naglašavamo da je jedini tačan način da saznate da li ste trudni ili ne test na trudnoću, a ako želite biti 100% sigurni onda uradite test na trudnoći iz krvi.

Rani znakovi trudnoće

Prva nedjelja trudnoće nam mnogo toga može pokazati. Upravo se u prvoj nedjelji dosta ovih znakova i pojavi i oni se mogu prepoznati.

Glavni rani znakovi trudnoće su:

  1. Oskudno krvarenje (spotting) i grčevi. Takvo krvarenje se još naziva implantacijsko krvarenje te se može pojaviti 6-12 dana nakon oplodnje. Grčevi nalikuju menstruacijskim grčevima pa žene često takvo krvarenje zamjene za početak redovite mjesečnice. Ali to krvarenje i grčevi su slabijeg karaktera.
  2. Bijeli mliječni iscjedak iz maternice koji je posljedica epitelizacije stijenke maternice je također pojačan; taj iscjedak bez mirisa koji se nastavlja kroz trudnoću je bezopasan i ne zahtijeva liječenje.
  3. Promjene u dojkama su još jedan znak rane trudnoće. Nakon koncepcije naglo raste količina ženskih hormona te upravo zbog tih hormonskih promjena dojke mogu postati tvrde, punije, nabreknute, a mogu biti osjetljive i na dodir.
  4. Mučnine (jutarnje) s ili bez povraćanja. Jutarnje mučnine su poznati simptom trudnoće; ipak, nema svaka žena mučnine. “Jutarnje” mučnine mogu se pojaviti u svako doba dana ili noći, ponekad se javljaju najranije tri sedmice nakon začeća. Tačan uzrok mučnina nije poznat iako hormoni trudnoće igraju veliku ulogu. Trudnicama mogu smetati i različiti mirisi, koji im prije nisu smetali i sada izazvati povraćanje. Moguće je da mučnina, želja za određenom hranom i odbojnost prema nekoj hrani mogu potrajati kroz čitavu trudnoću. Većini se trudnica ovi simptomi smanjuju nakon 13. sedmice trudnoće.
  5. Umor i pospanost. Normalno je na početku trudnoće osjećati se vrlo umornom, već nakon sedam dana od začeća. Najčešće je umor povezan s visokom razinom hormona progesterona, iako postoje i drugi uzroci umora kao niske razine šećera u krvi, nizak krvni pritisak te nagli porast proizvodnje krvi.
  6. Izostanak mjesečnice. Najprimjetniji znak rane trudnoće – i onaj koji ponuka većinu žena da učine test na trudnoću – jest izostanak mjesečnice. Ali sve izostale ili odgođene mjesečnice nisu uzrokovane trudnoćom. Osim trudnoće postoje i drugi uzroci koji izazivaju izostanak mjesečnice. Varijacija tjelesne težine, hormonalni disbalans, umor ili stres te različite infekcije i uzimanje lijekova mogu izazvati kašnjenje mjesečnice.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

DRUGI UPRAVO ČITAJU