Wednesday, October 27, 2021
NaslovnicaTuzlaciAkademik Mirsada Hukić - Tuzlanka koja je cijeli svoj život posvetila nauci

Akademik Mirsada Hukić – Tuzlanka koja je cijeli svoj život posvetila nauci

-

Mirsada Hukić je specijalista mikrobiologije i članica Evropske akademije nauka

Akademik Mirsada Hukić, rođena je u Tuzli 1950 godine. Diplomirala je 1974. godine na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, te 1981 godine specijalizirala je medicinsku mikrobiologiju na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu što je iznenadilo njene kolege i profesore, jer je ova medicinska disciplina važila za jako vrednovanu.

Fascinirana skrivenim svijetom mikrobiologije, granom medicine u kojoj se stalno dešavaju nova otkrića.

Ženska strana medalje Mirsada Hukić
Mirsada Hukić

1984. godine je  magistrirala medicinske nauke na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, te na istom fakultetu 1992. stekla titulu doktora medicinskih nauka.

U svom bogatom radnom iskustvu prešla je put od ljekara opće prakse, preko šefa Odsjeka za parazitologiju i crijevne infekcije Univerzitetsko-kliničkog centra Tuzla. Bila je i načelnica Zavoda za mikrobiologiju u Tuzli, a zatim 2003. godine Šef Instituta za mikrobiologiju, imunologiju i parazitologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Ženska strana medalje Mirsada Hukić
Akademik Mirsada Hukić - Tuzlanka koja je cijeli svoj život posvetila nauci 4

Godine 2003. Mirsada Hukić je postala prva članica Evropske akademije nauka iz BiH, oblast biomedicina, te od 2012. dopisni član Akademije nauka i umjetnosti BiH.

Redovna je profesorica na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli i Fakultetu zdravstvenih studija Univerziteta u Sarajevu. Kroz mentorstvo velikom broju studenata/ica doprinijela je edukaciji i usavršavanju mladih naučnika/ca. U Sarajevu je osnovala Zavod za biomedicinsku dijagnostiku i ispitivanje “Nalaz”.

Posvetila je godine stručnom usavršavanju iz oblasti imunologije, bakteriologije, virusologije, u Švedskoj, Norveškoj, Švicarskoj, Srbiji i Hrvatskoj.

Mirsada Hukić je članica je brojnih naučnih i stručnih organizacija i udruženja u zemlji i svijetu, posebno se moze izdvojit to da je  predstavnica BiH unutar Svjetske zdravstvene mreže.

Ženska strana medalje Mirsada Hukić
Akademik Mirsada Hukić - Tuzlanka koja je cijeli svoj život posvetila nauci 5

2017. godine Profesorica Hukić dobitnica je najvećeg naučnog priznanja u Bosni i Hercegovini. Državne nagrade za nauku za uspjehe u oblasti nauke na međunarodnom planu koje je dodijelilo Ministarstvo civilnih poslova BiH po prvi put.

Stručni radovi i literatura

Objavila je preko 300 naučnih i stručnih radova, povezala mikrobiologe Bosne i Hercegovine i svijeta i dala ogroman doprinos izučavanju hantavirusa (virusa mišje groznice).

Do sada je objavila šest knjiga, a dvije su u pripremi. Takođe je autorica 12 radova objavljenih u stranim časopisima i 18 u domaćim. U njenoj biografiji takođe stoji da je bila pripadnica Armije R BiH od 21.7.1992.

Pred kraj rata, 1995. godine, Mirsada u Tuzli počinje istraživati uzroke i posljedice epidemije mišje groznice od koje su počeli obolijevati vojnici. Zaintrigiralo ju je to što su pacijenti, zaraženi na istom mjestu, istu bolest proživljavali sa lakšim i težim simptomima i ishodima.

Odlazi na ratište i uzročnika bolesti traži u miševima, koje su joj donosili čak i vojnici. Iz 800 uhvaćenih poljskih miševa uspijeva izolirati dvije vrste virusa mišije groznice. Drugi virus, izoliran iz 43 miša (i zbog toga nazvan “Tuzla 43”). Bio je genetski drugačiji i odgovoran za težu varijantu bolesti. Njeno otkriće odjeknulo je u svjetskoj naučnoj zajednici, jer je objasnilo različite forme ove opasne bolesti, te unaprijedilo dijagnostiku i terapiju.

1 KOMENTAR

0 0 Glasovi
Ocjena članka
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
1 Komentar
S najviše glasova
Najnovije Najsstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
trackback
6 mjeseci prije

[…] način da svaka žena sazna da li je trudna ili ne je test na trudnoću. Kućni testovi na trudnoću postižu tačnost od […]

Pročitajte

(VIDEO) Vijesti dana iz Tuzle i Tuzlanskog kantona

U nastavku pročitajte vijesti dana iz Tuzle i Tuzlanskog kantona...  Prema informacijama iz Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona trenutni broj vakcinisanih građana protiv koronavirusa...