TuzlaRehabilitacioni kamp „Pobijedimo zajedno mRAK“ Udruženja Pipol

Rehabilitacioni kamp „Pobijedimo zajedno mRAK“ Udruženja Pipol

Udruženje porodica i prijatelja djece oboljele od leukemije i drugih malignih bolesti sa područja Tuzlanskog kantona “PIPOL“ je  od 22. do 25. januara 2023.godine organizovalo rehabilitacioni kamp za djecu i mlade izliječene od raka sa područja Tuzlanskog kantona, u sklopu projekta „Pobijedimo zajedno mRAK“, čiji je generalni pokrovitelj Federalno ministarstvo zdravstva.

Adekvatna rehabilitacija i resocijalizacija sastavni su dio procesa liječenja i oporavka djece i mladih oboljelih i izliječenih od raka u svijetu. Prateći regionalne i svjetske standarde, nakom dvogodišnje pauze zbog pandemije COVID-19, udruženje „PIPOL“  je uz finansijsku podršku Federalnog ministarstva zdravstva ponovo ove godine omogućilo adekvatnu rehabilitaciju i resocijalizaciju za 120 korisnika projekta sa područja Tuzlanskog kantona, kroz brojne okupacione, edukativne, sportske, rekreativne i slobodne aktivnosti,  koje su doprinijeli zaštiti i očuvanju njihovog fizičkog i mentalnog zdravlja.

„Pobjednice i pobjednici sa područja Tuzlanskog kantona, koji su proteklih dana boravili u sportsko-rekreativnom centru S.R.C.A. u Olovu u pratnji roditelja, uživali su i u zimskim radostima,  što je imalo posebnu čar  za djecu i mlade koji su nedavno završili sa intenzivnim bolničkim liječenjem i zaštitnim terapijama,  koja  svakim danom postižu nove  pobjede na putu ka konačnom ozdravjenju, i koji su najbolji su primjer i ohrabrenje za sve mališane koji trenutno vode borbu sa zlikovcem zvanim rak. Pored slobodnih aktivnosti, za učesnike projekta upriličili smo i brojne organizovane aktivnosti, kroz individualni i grupni rad sa korisnicima projekta,  a sve sa ciljem da oporavimo sva ona skrivena mjesta u njihovom tijelu do kojih terapija ponekad ne može doprijeti, a to su dječja duša i dječji duh,  te da pružimo psihosocijalnu podršku članovima njihovih porodica.“ – istakla je Amra Saračević, predsjednica Udruženja.

DRUGI UPRAVO ČITAJU

spot_img