eNovostiTuzla vijestiVijestiSkupština TK predložila...

Skupština TK predložila COVID mjere zbog pogoršane epidemiološke situacije

Zastupnici u Skupštini Tuzlanskog kantona na današnjoj hitnoj sjednici razmatrali su Analizu stanja i poduzimanje konkretnih mjera na području TK u vezi sa pogoršanom epidemiološkom situacijom.

-Oglašavanje-

Nakon višesatne diskusije jednoglasno je usvojeno više prijedloga, koji će biti upućeni Kantonalnoj vladi, a koji će također biti razmatrani na narednoj redovnoj sjednici Skupštine TK, koja je zakazana za 30. mart.

Između ostalog predloženo je da se prema Federalnoj vladi uputi zahtjev za nabavku vakcina, zatim da Zavod za javno zdravstvo TK kreira Plan masovnog vakcinisanja stanovništva protiv COVID- 19.

Također, jedan od prijedloga je da se u saradnji sa Službom za zapošljavanje TK zaposle  svi ljekari, koji su na evidenciji Zavoda za zapošljavanje TK i angažuje neophodno medicinsko osoblje.

U predloženim mjerama za poboljšanje funkcionisanja zdravstvenih ustanova od Kantonalne vlade je zatraženo da obezbijedi sredstva za nabavku opreme za  COVID ambulante u Domovima zdravlja i COVID odjeljenjima u Općoj bolnici Gračanica i UKC Tuzla.

Predloženo je i da se uspostavi koordinaciju rada svih COVID ambulanti u TK, uniformnost u radnom vremenu- rad u dvije smjene, jasno definisan stav o neophodnom osoblju, opremi i prostoru.

Također, predloženo je da se neutrošena sredstva od MMF-a iz prethodne godine rasporede za pomoć zdravstvu, privredi i socijalno-ugroženoj kategoriji društva.

Svi prijedlozi koje usvoji Kantonalna vlada bit će razmatrani 30. marta na redovnoj sjednici zakonodavnog tijela TK.

DRUGI UPRAVO ČITAJU