Tuesday, October 26, 2021
NaslovnicaTuzla vijestiSladić najavljuje ekstremne temparature: U Tuzli moguća i do 40 °C

Sladić najavljuje ekstremne temparature: U Tuzli moguća i do 40 °C

-

Nakon nekoliko ugodnijih dana i nešto nižih temperatura, u narednom periodu ponovo nam stižu ekstremne vrućine

Temperature će, prema najavama meteorologa, dosezati i 40 stepeni, što predstavlja opasno vrijeme po zdravlje stanovništva.

Meteorolog Nove BH, Nedim Sladić, najavio je da će u četvrtak temperature biti ekstremno visoke u cijeloj zemlji, a naročito se osvrnuo na tuzlanski kraj, gdje bi temperatura mogla dosegnuti i 40 °C.

“Impresivan je podatak da smo imali vrlo dugačak toplotni val u centralnim područjima Bosne koji je trajao od 18.06. do 01.07 – dakle niz od gotovo 15 dana u kojima je temperatura zraka iznad granice na kojoj započinje toplotni val (u ovo doba godine prosječna temperatura za Bosnu je od 24 do 26 °C, a u Hercegovini na oko 28 °C), što je svakako neuobičajena situacija, a da stvar bude još impresivnija, ni u pregledanim podacima za Sarajevo od 1995. pa naovamo još nijedan juni nije imao ovakav uspostavljeni niz, pa čak ni najvrelija ljeta poput onih iz 2003. i 2012. “- kaže Sladić.

Sladić dodaje da će srijeda, a naročito četvrtak biti najtopliji dani ove sedmice, a temperature u većini predjela bit će iznad 35 °C – očekivani raspon temperatura na vrhuncu ovog vala vrućine uglavnom je ujutro od 19 do 26, a dnevne od 35 do 41, lokalno u Posavini i Hercegovini i 42 °C.

“U tom pogledu, treba istaknuti da će u uslovima pretežne vedrine i UV indeks biti vrlo visok, a nadležna službena tijela sigurno će izdati ponovo niz upozorenja. Vruće bi ostalo i u petak, s tim da bi ipak bilo malo podnošljivije, no na prognoznom materijalu postoje prvi znaci destabilizacije atmosfere koja bi nam pristigla sa sjeverozapada Europe. Uzimajući u obzir da vantropska oluja Elsa tek putuje prema Europi, za očekivati je da će se situacija svako malo mijenjati, no ono što je sada izgledno jeste manji pad temperatura za vikend, i tek malo podnošljiviji period do 15. jula, budući da ostaje i dalje iznadprosječno toplo. Ne treba zaboraviti da tada možemo nažalost usljed velike nakupljene količine toplotne energije očekivati ponovo i lokalno jake grmljavinske oluje.” – zaključio je Sladić.

0 0 Glasovi
Ocjena članka
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Pročitajte

(VIDEO) Najaktuelnije danas iz Tuzlanskog kantona

Najaktuelnije vijesti danas iz Tuzlanskog kantona pročitajte u nastavku... Na prostoru Tuzlanskog kantona evidentiran je 201 novi slučaj zaraze korona virusom. Najviše novozaraženih je u Tuzli...