Gdje za vikend sa djecom u Tuzli

Gdje za vikend sa djecom u Tuzli i koje lokacije odabrati u blizini Tuzle

Ako se pitate i istražujete gdje za vikend sa djecom, onda će vas obradovati lokacije u nastavku koje se nalaze na području Tuzlanskog kantona. Tu su nezaobilnazna Panonska jezera koja se nalaze u centru Tuzle. Zatim izletište Zlaća u Banovićima, Jezero Modrac, Majevica, kao i Stara Majevica.

Osim toga tu je Jezero Sniježnica, Farma Milo Selo koja će vas posebno oduševiti jer nudi nešto drugačiji koncept, prostrana je, nudi dosta sadržaja za uživanje i zabavu, a planirano je još dosta novog sadržaja što će vas svakako oduševiti. 

Tu je izletište Muška voda, Vršani, kao i Ilinčica koja je već postala omiljeno izletište za mnoge tuzlake.

Ovo su prelijepe lokacije koje su većinom okružene prirodnim krajolikom i idealne su za porodična vikend druženja. Posebno su pogodna za djecu, kao i sadržajem namjenjenim za njih.

U nastavku možete saznati više o ovim lokacijama koje su vaš naredni izbor za vikend.

Konjički klub Mango Gornja Tuzla

Konjički klub Mango u Gornjoj Tuzli nastao je iz ljubavi prema ovim plemenitim životinjama i za kratko vrijeme je postao popularna destinacija brojnih ljubitelja konja i prirode u ovom dijelu BiH.

Klub je smješten u prirodnom ambijentu na obroncima planine Majevice. U okviru kluba djeluje i škola rekreativnog jahanja, kojom se polaznici nakon što savladaju osnove jahanja, osposobljavaju za jahanje kroz prirodu i rutama koje nude predivan pogled na Tuzlu.

Za ljubitelje prirode i životinja ovo mjesto je idealno i za izlete, uz mogućnost korištenja roštilja, a pogodno je i za zabavu za najmlađe.

gdje za vikend sa djecom u tuzli
Konjički klub Mango

Panonska jezera

Panonska jezera u Tuzli su idealna za šetnju kada nije sezona kupanja. Ovdje možete uživati u pogledu na nekoliko Panonskih jezera, šetati popločanim stazama, sjediti na klupama, popeti se pored mjesta gdje budu slapovi kada je sezona kupanje i uživati u pogledu na Tuzlu.

U blizini ima sadržaj za djecu poput ljulja i tobogana, a tu je i šetalište Slanja Banja.

Ovdje se vikendom okupljanju najčešće porodice sa djecom, uživaju u slobodnim danima i zajedničkim trenucima. Vaš naredni vikend možete provesti upravo na Panonskim jezerima u Tuzli,  iskoristiti sunčane dane i slobodno vrijeme.

Kada je sezona kupanja Panonska jezera nisu namjenjena za šetnju, te je neophodno kupiti kartu za ulazak kako biste mogli provesti dan na Panonskim jezerima. Panonska jezera su jedna od najposjećenijih lokacija u toku ljetne sezone u Tuzli.

gdje za vikend sa djecom
Gdje za vikend sa djecom u Tuzli

Izletište Zlaća

Zlaća se nalazi na području Tuzlanskog kantona, u mjestu Banovići nedaleko od Tuzle, svega nekih 40 kilometara.

Zlaća se nalazi 12 kilometara od Banovića i nudi prirodni krajolik za porodični odmor i šetnju sa djecom. Istoimeni Hotel je okružen je netaknutom prirodom u kojoj ćete uživati. Šetanje, uživanje u raznim sportovima, neke su od aktivnosti koje će vas zabaviti na Zlaći, a vaša djeca će se zaigurno obradovati i provesti predivan dan. U blizni je Zobik i planinarski dom, što će vjerujemo mnoge od vas oduševiti – ukoliko ste ljubitelj planinarenja.

U blizni je rijeka Oskova, poligon za igru i sport, kao i izletište Mačkovac koje možete posjetiti.

Boravak za vikend na izletištu Zlaća će vas odmoriti, možete provesti nezaboravne trenutke sa porodicom. Uukoliko birate prirodu, zelenilo, i mjesto gdje ćete moći šetati ili imati piknik onda je definitivno izletište Zlaća pravi izbor za vikend sa porodicom u blizini Tuzle.

gdje za vikend sa djecom u tuzli
Boravak za vikend na izletištu Zlaća će vas odmoriti

Jezero Modrac

Sam pogled na Jezero Modrac  će vas opustiti, pogotvo ako se ovdje zadesite predveče kada Sunce zalazi. Prelijep prizor na blistavo jezero, labudove, patke, razne ptice – ostaviti će vas bez daha.

Jezero Modrac je najbolje pristupačno i uređeno gdje je naselje Prokosovići koje pripada gradu Lukavac, a nalazi se nedaleko od grada Tuzle.

Tu se nalaze dva restorana “Restoran Jezero” i Restoran Robinzon. Restoran Jezero je u sklopu hotela Senad od Bosne, a nalazi se odmah preko puta njega, i pruža jedinstven pogled na jezero Modrac.

Restoran Robinzon je odmah pored, gdje takođe možete uživati u pogledu na Jezero Modrac.

U blizni se nalazi Izletište “Sajla”, apartmani za noćenje, trgovine i ostali sadržaj koji će vam boravak učiniti ugodnijim.

Na jezeru Modrac možete pecati ribe, napraviti piknik, ili samo prošetati.

Ovo je idealno mjesto da prošetate sa djecom, odsjednete u nekom od restorana i provedete predivan vikend sa porodicom, a ovo su i najbolja mjesta u Lukavcu koja morate posjetiti.

gdje za vikend sa djecom u tuzli
Na jezeru Modrac možete pecati ribe, napraviti piknik, ili samo prošetati

Majevica

Majevica je gora u sjeverno-istočnoj Bosni i Hercegovini. Nalazi se između Semberije i Posavine i tuzlanske kotline i zauzima središnji dio sjeveroistočne Bosne.

Na Majevici se polako ali sigurno razvija turizam, a neki od sadržaja su i biciklističe ture.

Prirodni krajolik, čist zrak i zvukovi prirode će vas i vašu porodicu oraspoložit,  pružti vam nezaboravnu porodičnu avanturu, a djeca će se odlično zabaviti.

Tu se nalazi i Eko-izletište Viva Natura.

Izletište “Viva Natura” na Busiji nalazi se na 840 metara nadmorske visine, u oazi borove i bukove šume sa izvorima zdrave, pitke vode,planiskog rastinja, bilja,cvrkuta ptica i predstavlja pravu vazdušnu banju na Majevici.

Ovo izletište je povezano lokalnim putem u dužini pet kilometara sa magistralnim putnim pravcem Bijeljina – Tuzla. Od Bijeljine je udaljeno 48 km, od Tuzle i Ugljevika 25 km, a od Lopara 18km.

Inače, planina Majevica obiluje prirodnim resursima koji do nedavno nisu bili iskorišteni kao turistički potencijal.

gdje za vikend sa djecom u tuzli
Prirodni krajolik, čist zrak i zvukovi prirode

Stara Majevica

 U blizni tuzlanskog  naselja Dokanj asfaltnim putem prema Čeliću nalazi se planinski vrh Stara Majevica. Također ovaj pravac je i najbliži put za mjesto Čelić udaljen 38 kilometara od Tuzle.

 Stara Majevica odiše prirodnim karajolicima i netaknutom prirodom, posebno veoma čistim zrakom. Tu su  brojne pješačke staze kroz šumovit pejsaž i prelijep pogled na planinu Majevicu

Na vrhu Stare Majevice su i objekti za odmor, dobru hranu i osvježenje, Lovački dom i Bungalovi Čuma.

Bungalovi Ćuma nalaze se na 725 metara nadmorske visine na mirnoj i tihoj lokaciji, na svega 15 minuta vožnje automobilom od centra Tuzle u blizini Lovackog doma Stara Majevica. Prelijepo uređeni za odmor sa prekrasnim pogledom na Tuzlu s jedne i Brčko s druge strane.

Sadržaj na Staroj Majevici će zasigurno postati vaše omiljeno mjesto u blizni Tuzle.

Ovaj prirodni krajolik je idealan za vikend sa porodicom i djecom u blizni grada Tuzle.

gdje za vikend sa djecom u tuzli
Stara Majevica će zasigurno postati vaše omiljeno mjesto u blizni Tuzle

Jezero Sniježnica

Iznenaditi ćete se koliko je prelijepo jezero Sniježnica, koje se nalazi u Teočaku, a koji je na području Tuzlanskog kantona. 

Jezero Sniježnica je okruženo prirodnim krajolikom koji će vas ostaviti bez daha. Idealno je mjesto za šetnju, ribolov, a u ljetnoj sezoni i za kupanje. Ovdje možete provesti prelijep sunčan dan sa djecom, igrati se, pecati, napraviti piknik…mogućnosti je bezbroj, ali ono što je sigurno jeste da je ovo mjesto prelijepo za odmor i igru.

Okolina oko jezera Sniježnice je nevjerovatna. Tu se nalaze prelijepi voćnjaci i sjenokosi, ogromna seoska imanja, prirodni krajolik i šume što će vas boravač učiniti još ljepšim.

 Navodi se, da su sportski ribolovci, koji uglavnom  često borave na Sniježnici, vidjeli u jezeru i primjerke riječnog raka, što potvrđuje da je jezerska voda Sniježnice u Teočaku mnogo čista.

Jezero Sniježnica nije toliko daleko od centra Tuzle, a idealno je mjesto za vikend sa djecom.

Farma Milo Selo

Farma Milo selo prostire se na površini od 25 hektara netaknute prirode u podnožju planine Ozren, oko 5 km sjeverno od Mosorovca i Modračkog jezera. Pored netaknute prirode ono što farmu “Milo Selo” čini još posebnijom su dvije riječice Bukovica i Lukavčić te nekoliko prirodnih bunara.

Netaknuta priroda, te šadrvani smješteni pored samog potoka odlični su kako za odmor, tako i razne rekreativne aktivnosti u prirodi, kako za djecu, tako i za odrasle – pa je ovo sve češća destinacija za vikend.

 Šadrvani, sportski tereni sa raznim sadržajima, bicikla – sve ovo možete doživjeti i probati na farmi “Milo Selo”, a kako je prostrana ovo je idealno mjesto za djecu.

Farma Milo Selo nudi i zdravu hranu i već spomenute  mogućnosti uživanja i opuštanja u darovima prirode, svježeg planinskog zraka.

Planirano je uređenje sadržaja izletišta Milo selo magic land dječijim igralištem, adrenalinskim parkom, golf terenima, restoranom, kao i smještajem u samom srcu prirode, što se mnoge obradovati.

gdje za vikend sa djecom u tuzli
Netaknuta priroda, te šadrvani smješteni pored samog potoka odlični su kako za odmor

Muška voda

Na području općine Kladanj poznate su turističke destinacije koje lokalnim i stranim turistima pružaju priliku da osjete dah prirode za vrijeme boravka u prelijepom prirodnom okruženju, a jedno od njih je Izletište Muška voda gdje možete napraviti porodični piknik, šetati i uživati u prirodi.

U neposrednoj blizini hotelskog kompleksa Muška voda nalazi se i šumsko jezero „Gorsko oko” u narodu poznatije kao Paučko jezero. Jezero se nalazi na 650 metara nadmorske visine. Različitost flore i faune čine ga zanimljivim i interesantnim za turiste. Jezero je veoma bogato ribom ( šaran, amur, klijen i pastrmka).

Tu se nalazi izletište Bebrava kao i pećina koja spada u red ponirućih pećina. Ulaz u pećinu nalazi se na 882 metra nadmorske visine.

muška voda
Muška voda možete napraviti porodični piknik, šetati i uživati u prirodi

Vršani

Iznad naselja Vršani nedaleko od Tuzle duoboko u šumi krije se  jezero koje predstavlja savršeno mjesto za fotografisanje i odmaranje sa porodicom i prijateljima u prirodnom okruženju.  Zanimljivo je da rijetko ko zna za ovo jezero, pa je nazvano “Tajno Jezero”.

Inače samo “Tajno jezero” se nalazi između Tuzle i Živinica i nastalo je kao rezultat višedecenijske eksploatacije uglja na prostoru rudnika Dubrave. Na širem prostoru postoji više manjih jezera a upravo ono najveće i vizuelno najzanimljivije nedavno je dobilo ime “Tajno jezero”.

Okolina Vršana je savršena za porodično okupljanje, šetnju u prirodi, piknik, vožnju bicikla, kao I za igru sa djecom.

gdje za vikend sa djecom u tuzli
Vršani predstavljaju savršeno mjesto za fotografisanje i odmaranje sa porodicom i prijateljima u prirodnom okruženju

Ilinčica

Ilinčica je jedno od omiljenih izletišta mnogih tuzlaka. Nalazi se nedaleko od centra grada,  a jedan od načina da dođete do nje jeste da idete putevima pored Atik Džamije. Naoružajte se snagom i kondicijom jer postoji nekoliko uzbrdica, a treba vam nekih 20 minuta da stignete na izletište i šetalište okruženo šumom.

gdje za vikend sa djecom u tuzli
Ilinčica u novom ruhu

Ilinčica je odnedavno uređena, te sada izlgeda mnogo ljepše i ima više sadržaja kako za starije, tako i za najmlađe.

Djevojačka pećina kod Kladnja

Djevojačka pećina kod Kladnja je poznata najviše po legendi o djevojci koja je imala ogromnu hrabrost da uđe u pećinu i dođe do izvora. Na tom mjestu izgubila je život, pokopana je, te joj je na istom mjestu postavljen nišan, odnosno obilježje mjesta pokopa.

Svake godine na ljeto  pored pećine se okuplja nevjerovatan broj ljudi, kako lokalnog stanovništva Kladnja, stanovnika Bosne i Hercegovine, tako i turista sa raznih strana.

gdje za vikend sa djecom u tuzli
Gdje za vikend sa djecom u Tuzli – Djevojačka pećina

Djevojačka pećina u Kladnju ima ulogu dovišta i očuvanja tradicije. U njoj postoji ogroman broj crteža iz različitih vremenskih razdoblja.

Pogledajte i ovo:

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU