Wednesday, October 27, 2021
NaslovnicaTuzla vijestiSTOP RAKU GRLIĆA MATERICE 2021: Studenti educiraju javnost pod mentorstvom prof. dr....

STOP RAKU GRLIĆA MATERICE 2021: Studenti educiraju javnost pod mentorstvom prof. dr. Dženite Ljuce u vremenu pandemije COVID-19

-

Svake godine se u evropskim zemljama, sedmica januara obilježava kao Evropska sedmica prevencije raka grlića materice.

U saradnji sa mladim budućim doktorima,  studentima Medicinskog fakulteta u Tuzli i prvi put od kada postoji ova akcija i sa kolegama iz Sarajeva, Mostara i Zenice u saradnji sa krovnim udruženjima,  Udruženjem studenata medicine u BiH – BoHeMSA te Studentskim vijećem Medicinskog fakulteta u Tuzli “MEDICUS”,  će organizovati niz aktivnosti u  četiri bosansko-hercegovačka grada: Tuzle, Sarajeva, Mostara i Zenice, u isto vrijeme a u cilju informisanja javnosti o mogućnostima i važnosti prevencije raka grlića materice.

Usljed poteškoća koje je donijela pandemija COVID-19, budući mladi ljekari našli su se pred novim izazovima. Dostupnost kao i samo obavljanje ginekoloških pregleda te konsultacije sa ginekolozima postali su otežani.  Studenti iz četiri bh. grada predvođeni prof. dr. Ljucom, šeficom Katedre za ginekologiju i akušerstvo Medicinskog fakulteta u Tuzli djelimično rješenje pronalaze u online edukacijama, koristeći širok spektar mogućnosti koje nam pružaju elektronski mediji.

Kao i ranijih godina, cilj humanitarne akcije “Stop raku grlića materice” je razviti svijest o ovoj bolesti i doprijeti do svake žene, neovisno o njenoj dobi i statusu, posebno u vremenima pandemije  CVODI -19 kada su posjete liječnicima dodatno otežane rizikom od zaraze koronavirusom. Nastoji se podstaknuti žene na redovite ginekološke preglede jer je rak grlića materice PREVENTABILNO oboljenje.

Prema planu programa akcija “Stop raku grlića materice” počinje danas , 21. januara/siječnja te će aktivnosti trajati do kraja januara/ siječnja.

0 0 Glasovi
Ocjena članka
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Pročitajte

(VIDEO) Vijesti dana iz Tuzle i Tuzlanskog kantona

U nastavku pročitajte vijesti dana iz Tuzle i Tuzlanskog kantona...  Prema informacijama iz Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona trenutni broj vakcinisanih građana protiv koronavirusa...