back to top

Sutra obilježavanje godišnjice masakra nad civilima na putu Gradačac-Ormanica

U povodu obilježavanja godišnjica značajnih datuma proteklog rata od 1992. do `95. godine – “Žrve Gradačca za BiH”, Savez boračkih organizacija grada Gradačca organizuje spomen na žrtve agresorskog masakra nad civilnim stanovništvom Gradačca izvršenim 30. juna 1992. godine na putu Gradačac – Ormanica.

Prigodan program prisjećanja na ovaj tragičan događaj iz 1992. godine biće upriličen na spomen-obilježju gdje će biti položeni vijenci i cvijeće u sjećanje na žrtve masakra.

Na mjestu stravičnog događaja, gdje je prije 31 godinu ubijeno 15 nedužnih civila, sutra će se u 10 sati okupiti preživjele žrtve, porodice i prijatelji ubijenih, učesnici odbrambeno-oslobodilačkog rata, delegacije javnog i političkog života Gradačca.

Broj žrtava bio bi zasigurno veći da nije uslijedila brza reakcija branilaca koji su uspjeli razbiti blokadu puta i uspostaviti nove linije odbrane. Za ovaj zločin, mada je proces pokrenut netom poslije rata, još niko nije procesuiran niti je odgovarao.

Organizatori obilježavanja godišnjice i ovoga puta posebnu pažnju posvetio je članovima porodica tragično stradalih građana Gradačca koje su posjetili i evocirali sjećanje na njihove najmilije ubijene u masakru 30. juna 1992. godine.

Preživjeli i stanovnici Gradačca imaju obavezu da svojim djelima pokažu zahvalnost i sjećanje na poginule jer se 30. juni 1992. godine ne može i ne smije zaboraviti.

sutra obilježavanje godišnjice masakra nad civilima na putu gradačac-ormanica

/ SBO Grada Gradačca


radiogradacac.ba

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU