TK se priprema za masovnu imunizaciju

Pripreme za početak masovne imunizacije građana na području Tuzlanskog kantona bile su tema današnjeg sastanka premijera Tuzlanskog kantona Kadrije Hodžića, ministra zdravstva Bože Jurića i direktorice Zavoda za javno zdravstvo TK Majde Sarihodžić sa gradonačelnicima, načelnicima općina i predstavnicima jedinica lokalne samouprave sa područja tog kantona.

– Sastanak smo upriličili kako bi smo svi koordinirano i složno pristupili pripremama za masovnu imunizaciju, odnosno vakcinaciju naših građana, onda kada dobijemo dovoljnu količinu vakcina. Nemamo pravo da ne uspijemo. Ovaj proces moramo podjednako dobro provesti u svim sredinama jer neuspjeh i u jednoj od lokalnih zajednica značit će naš zajednički neuspjeh –  rekao je danas premijer Hodžić.

Ovaj projekat je ogroman u dvije dimenzije, jedna je broj stanovništva koje treba da prođe kroz taj proces, a druga je veliki značaj uspješne realizacije projekta, rečeno je danas. Zakonom o zdravstvenoj zaštiti u FBiH predviđeno je da zdravstvena zaštita na primarnom nivou, između ostalog, obuhvata i imunizaciju protiv zaraznih bolesti, te će težište provedbe tih aktivnosti biti oslonjeno na domove zdravlja na području tog kantona.

S obzirom na to da će za masovnu vakcinaciju domovi zdravlja i ambulante biti premale razmatrano je otvaranje punktova za vakcinaciju izvan domova zdravlja. 

Vakcine, koje su do sada pristigle na područje Tuzlanskog kantona, potrošene su na vakcinaciju prioritetnih grupa.

– Sutra očekujemo novi kontingent vakcine kineskog proizvođača od 1.790 vakcina koje će biti distribuirane po domovima zdravlja. Tim vakcinama će se u nekim većim lokalnim zajednicama nastaviti vakcinacija zdravstvenog osoblja, dok će u nekim općinama započeti i vakcinacija građana starijih od 60 godina – rekla je direktorica Sarihodžić.

Plan vakcinacije odredio je Federalni zavod za javno zdravstvo i dostavljen je na realiziraciju sa domovima zdravlja, kao ustanovama primarne zdravstvene zaštite i izravnim nosiocima procesa vakcinacije.

– Imajući u vidu da su Tuzlanski kanton i kantonalne institucije u ovom slučaju koordinirajući faktor, ukoliko u određenom momentu dobijemo veću količinu vakcina morat ćemo brzo reagirati i koordinirati sa lokalnim zajednicama. Upravo to je tema današnjeg sastanka da iznađemo potencijalne lokacije i tehnička rješenja za masovnu imunizaciju na terenu, s obzirom na to da su to aktivnosti koje se ne mogu provesti samo u okvirima medicinske struke, nego je potreban angažman šire društvene zajednice –  rekao je ministar Božić.

Gradonačelnik Imamović rekao je da je predloženo da se masovna vakcinacija obavi u velikoj dvorani Sportsko privredno kulturnog centra Mejdan. Dodao je i da je određeno šest ambulanti u kojima ima više mjesta za vakcinisanje i jedan objekat mjesne zajednice.

– Imamo i prostore 40 mjesnih zajednica koje ćemo koristiti kako se bude povećavao broj vakcina, a na kraju kada to bude količina vakcina da se može krenuti u zaista masovnu vakcinaciju stavit ćemo na raspolaganje i veliku dvoranu SKPC Mejdan – kazao je Imamović.

Tuzlanski kanton i sve kantonalne institucije će stajati na raspolaganju da pomognu u realizaciji svih neophodnih aktivnosti, ali aktivnosti koje slijede u narednom periodu prije svega su odgovornost ustanova primarne zdravstvene zaštite, rečeno je tokom današnjeg sastanka, saopćeno je iz Tuzlanskog kantona. 

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

DRUGI UPRAVO ČITAJU