Tuzla: Godišnjica vakufname Gazi Turali-bega

Gazi Turali-beg u Bosni i Hercegovini je imao niz svojih vakufa, ali je njegov vakuf u Tuzli najznačajniji.

U vakufnami koja je 15. februara 1572. godine upisana u registar Šerijatskog suda u Čačku upisane su nepobitne činjenice o njegovom liku i djelu.

Gazi Turali-beg je u Tuzli izgradio džamiju, mekteb, han, hamam, vodovod, 38 dućana… Imao je četvrtinu slane vode u tadašnjem Rudniku soli, te 300.000 srebrnih dirhema koje su bili namijenjeni za podršku trgovini, kao i brojne parcele i zemljišta u Tuzli.

“Godišnjica Gazi Turali-begovog vakufa jedno je od najdragocjenijih povijesnih svjedočanstava o veličini djela i ljudi ove zemlje, ali i ovog grada. Plemeniti Gazi Turali-beg bio je vizionar, dobro je razumijevao društvo i najvažnije segmente njegovog razvoja. Njegov vakuf obuhvatio je džamiju i mekteb, mjesta gdje se čovjek duhovno i intelektualno izgrađuje, ali i druga materijalna dobra koja su u to vrijeme snažno potakla urbani i privredni razvoj Tuzle. Zato su Gazi Turali – beg i njegovo veliko dobročinstvo iznimno važni za ovaj grad i sve njegove stanovnike. Iskazujemo ponos na generacije prije nas i našu zahvalnost za najistaknutije među njima. Nastavit ćemo u našim institucionalnim nastojanjima da se vakufi čuvaju i razvijaju kao nezamjenjivi zalog i osnova za misiju koju u našem narodu i ovoj zemlji ima Islamska zajednica. Kako bi se ukazalo na značaj Gazi Turali.begovog vakufa u vremenu kada je nastao, ali i njegovog značaj za muslimane i Islamsku zajednicu danas čast nam je što će sutra u džamiji Kralja Abdullaha u Tuzli hutbu govoriti reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović”, rekao je Vahid ef. Fazlović, muftija tuzlanski.

Poljska (Turalibegova) džamija u Tuzli – Ostavština Gazi Turali-bega

Nizom različitih aktivnosti obilježit će se 450. godišnjica Gazi Turali-begovog vakufa, a delegacija Medžlisa Islamske zajednice Tuzla posjetit će Čačak gdje je 15. februara 1572. godine u registar Šerijatskog suda upisana vakufnama Gazi Turali-bega.

“Sa ovom press-konferencijom počinjemo obilježavanje i aktivnosti ćemo imati tokom cijele godine. Mevludska svečanost je 14. februara u džamiji Gazi Turali-bega, a 15. februara ćemo potpisati ugovore sa stipendistima, učenicima osnovnih i srednjih škola, te studenata, njih 40, iz Tuzle, ali i drugih sredina, a nama posebno drago što ih ima i iz Podrinja. Organizovat ćemo naučni skup, dodijelit ćemo i plakete Gazi Turali-beg. Imat ćemo i jednu posebnu pozorišnu predstavu, a izaći će i poštanska markica koja će biti simbol Gazi Turali-begovog vakufa”, kaže hafiz Ahmed ef. Huskanović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tuzla.

Bit će upriličeno još niz aktivnosti, poput foto-konkursa, rad na kasidi o Gazi Turali-begu, izložbu fotografija, dodjelu priznanja, a u planu je da se oformi fond za pomoć privatnim poduzetnicima jer je to bila i misija zapisana u vakufnami Gazi Turali-bega.

AA

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Adin
Adinhttps://enovosti.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU