Sunday, October 24, 2021
NaslovnicaTuzla vijestiTuzlak Samir Zahirović tri godine najuspješniji fotograf iz BiH

Tuzlak Samir Zahirović tri godine najuspješniji fotograf iz BiH

-

Tri godine zaredom najuspješniji fotograf iz Bosne i Hercegovine na međunarodnim izložbama i prvi Google Trusted Photographer u našoj zemlji je Samir Zahirović iz Tuzle…

Asocijacija za umjetničku fotografiju BiH svake godine pravi listu najuspješnijih klubova, pojedinaca i radova. Samirova fotografija je i ove i pretprošle godine proglašena najboljom, dok je prošle godine bila na drugom mjestu. Ove godine okitio se i međunarodnim umjetničkim zvanjem EFIAP/b (bronze) za doprinos umjetničkoj fotografiji odnosno počasnom nagradom za izvrsnost Međunarodnog saveza fotografske umjetnosti FIAP. Iako je 2020.godina mnogima bila teška, Samiru je donijela mnoga priznanja. Bio je i sudionik najvećeg festivala u Europi – Bursa Photo Festa u Turskoj.

Tuzlak Samir Zahirović tri godine najuspješniji fotograf iz BiH
Tuzlak Samir Zahirović tri godine najuspješniji fotograf iz BiH 2

Osvojio je i bronzanu medalju na tardicionalnom trijenalu kazališne fotografije u okviru nagradnog natječaja Sterijinog pozorja u Novom Sadu za njemu dragu fotografiju iz predstave „Crkva Bosanska“.

Samir Zahirović je ljubav prema fotografiji otkrio još u osnovnoj školi, u dobi od 12 godina. Na početku karijere najviše je radio na polju fotoreportaže i ratne fotografije, a danas njegov umjetnički izričaj pokriva mnoge teme, žanrove i tehnike, ali uglavnom se fokusira na portrete i arhitekturu. Kao rezultat njegovih prvih radova, 1995. godine u Aachenu je organizirao svoju prvu samostalnu izložbu „Tuzla- Grad u Europi“. Na njoj je tada izložena jedna od Samirovih prvih fotografija, crno-bijela fotografija na kojoj su izbjeglice iz Srebrenice koje je UNHCR doveo u Tuzlu, a koja se našla i na plakatu te izložbe. Njegova druga izložba „Lica Shiraza“ prikazana je 2017. godine nakon čega su ubrzo uslijedile još dvije „Portreti“ i „Pogledi“. Petu izložbu fotografija „Retrospektiva“ održao je u Ljubljani u galeriji Šolt, u siječnu 2019. godine. U međuvremenu pokazao je svoj rad na više od 250 zajedničkih izložbi širom svijeta na 6 kontinenata.

Za svoj umjetnički rad nagrađen je s više od 250 različitih nagrada, 45 zlatnih, 16 srebrenih, 18 bronzanih medalja i 160 počasnih priznanja na izložbama FIAP-a. Na nacionalnim izložbama FOTO BiH 10 puta je osvojio prvo mjesto. Asocijacija za umjetničku fotografiju BiH dodijelila mu je zvanje kandidata Majstora fotografije, kao i naslov instruktor fotografije. Posljednjih godina specijalizirao se za panoramske fotografije od 360° i tako je postao prvi Google Trusted photographer u Bosni i Hercegovini.

Samir zahirnović je član Fotografskog saveza Bosne i Hercegovine, Foto-kino kluba Tuzla i i Art grupe Lucido iz Lukavca.

(Izvor: Furaj.ba)

0 0 Glasovi
Ocjena članka
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Pročitajte

Planirana isključenja elektične energije za nedjelju

Zbog planiranih radova na elektrodistributivnoj mreži u nedjelju će doći do prekida u snabdijevanju električnom energijom na području: Grada Srebrenika u naseljima: Ćehaje, Ježinac,...