Tuzlanska Ilinčica u novom ruhu: Uređeni vidikovci i piknik zone FOTO

U okviru projekta rekonstrukcije izletišta Ilinčica do danas je postavljena savremena led javna rasvjeta u dužini od 1.200 metara, sa 80 sijaličnih mjesta, u vrijednosti od 131.500 KM, a uređeno je i 16 piknik lokacija za posjetitelje u što je uloženo 34.230 KM.

Također, završena su i tri vidikovca za odmor i razgledanje grada, koji će se nalaziti u sastavu biciklističke staze u dužini od četiri kilometra na ovom lokalitetu.

tuzlanska ilinčica u novom ruhu: uređeni vidikovci i piknik zone foto
Tuzlanska Ilinčica u novom ruhu: Uređeni vidikovci i piknik zone FOTO

U toku je finalizacija radova na uređenju objekta Doma prirode, procijenjene vrijednosti 350.000 KM, koji će biti multifunkcionalog karaktera za edukativne sadržaje, druženje, odmor i rekreaciju. Za ovaj objekat, trenutno se vrši i nabavka neophodne opreme.

“U nastavku realizacije projekta, između ostalog, planirano je uspostavljanje video nadzora objekta i lokaliteta Ilinčice. Također će biti obnovljena biciklistička staza u dužini od oko četiri kilometra, a planirana je i nabavka bicikala koji će biti na raspolaganju posjetiteljima, kao i nabavka i postavljanje šest solarnih-pametnih klupa u gradu, te postavljanje promotivnih bilboarda. Mi permanentno povećavamo površine pod uređenim parkovskim površinama”, kazao je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

tuzlanska ilinčica u novom ruhu: uređeni vidikovci i piknik zone foto
Tuzlanska Ilinčica u novom ruhu: Uređeni vidikovci i piknik zone FOTO

Ilinčica nudi izuzetno lijep prirodni ambijent za boravak, bilo da ste usamljeni šetač ili ste došli sa grupom na piknik. Proteklih godina bila je izložena zubu vremena, ali i nesavjesnom ponašanju građana koji su svojim negativnim postupcima doprinosili daljem urušavanju njenog izgleda.

Njena rekonstrukcija, između ostalog, omogućena je EU projektom prekogranične saradnje između naše zemlje, Hrvatske i Crne Gore “Panonsko-jadranska veza”. Direktorica Udruženja za razvoj Nerda Lejla Hasić je istakla kako radovi idu planiranom dinamikom.

“Mi osim vanjskog i unutrašnjeg uređenja kuće Dom prirode, 16 piknik lokacija, tri vidikovca i urađene rasvjete, zajedno sa Gradom Tuzlom organizujemo edukacije koje su prekograničnog karaktera. Upravo iduće sedmice imamo jednu koja se dešava u Podgorici, gdje će učestvovati deset polaznika iz Bosne i Hercegovine. Tema će biti posmatranje ptica, kao dodatni doprinos turizmu”, navela je Hasić.

Osim spomenutih radova, na Ilinčici će se izvršiti i mapiranje, uz postavljanje 20 tabli edukativnog karaltera, sa predstvaljanjem bogatstva flore i faune na ovom izletištu.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Adin
Adinhttps://enovosti.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU