Tuzlanski klinički centar u pandemiji ostao bez vrhunskih stručnjaka

Tokom proteklog vikenda koronavirusa je odnio još jednog vrhunskog profesionalca i stručnjaka, koji je proteklu godinu dana dao nemjerljiv doprinos u suzbijanju infekcije

Zauvijek je i otišao i prof. dr. Suvad Dedić, načelnik Klinike za plućne bolesti UKC-a Tuzla i dugogodišnji uposlenik ove zdravstvene ustanove. Ovo je četvrti ljekar UKC-a Tuzla koji je dao svoj život, radeći svoj posao i spašavajući druge.

Doktor Jovan Petković, infektolog u Klinici za zarazne bolesti, prof. dr. Sead Jamakosmanović, penzionisani načelnik Klinike za plućne bolesti, doktor Adnan Burina, šef Odjeljenja za kliničku neurofiziologiju i prof. dr. Suvad Dedić, načelnik Klinike za plućne bolesti, ljekari su koji su nas zauvijek napustili nakon zaraze koronavirusom, a koji su do posljednjeg dana života bili na prvoj liniji odbrane, boreći se da spase ljudske živote.

– Teško je naći prave riječi da se opiše kako se mi osjećamo. Naravno, ovo nas neće obeshrabriti, dat će nam ponovo snage da ovo izdržimo, jer imamo obaveze prema svojim pacijentima – poručuje prof. dr. Vahid Jusufović, generalni direktor UKC Tuzla.

Samo do prije nekoliko dana, dr. Dedić je provodio sate i dane s najtežim pacijentima. Rame uz rame s profesoricom Smajić, koja je i dalje sa svojim kolegama u ”crvenoj zoni” da bi pomogli oboljelim.

– Borio se za svakog pacijenta, maksimum je od sebe dao, od samog početka organizacije Covid odjeljenja, kako i na Klinici za infektivne bolesti, a i kasnije kada je Klinika za plućne bolesti kojom je rukovodio pretvorena u kovid bolnicu – prisjeća se prof. dr. Jasmina Smajić, v. d. načelnika Klinike za anesteziologiju i reanimatologiju UKC Tuzla.

Pacijenti, radne kolege i prijatelji s tugom i bolom sjećaju se i doktora Jovana Petkovića, koji je bio i prvi ljekar koji je preminuo od posljedica zaraze koronavirusom.

– Našeg doktora Petkovića nema i nama je jako teško zbog toga. Njegove klompe i njegove papuče još uvijek stoje pored njegovog ormara i mi to svaki dan gledamo i podsjetnik su nam da je on bio tu među nama – priča dr. Arnela Smriko, infektolog u Covid bolnici UKC Tuzla.

Crveni alarm za ozbiljnost i pridržavanje svih mjera odavno je upaljen, pogotovo sada kada se razvijaju teže kliničke slike u kratkom roku. Ljekari su odavno premoreni.

– Ne razmišljamo da bismo trebali posustati i da smijemo posustati, jer zaista ne smijemo posustati. Ako posustanemo, onda, na šta će sve ovo izaći – kaže dr. Smajić.

– Molimo sve pacijente, sve građane, krajnje je vrijeme da se opametimo i da se počnemo maksimalno odgovorno ponašati. Ovo nije igra, ovo je rat i ovdje ljudi gube živote – ističe dr. Jusufović.

Borba za ljudske živote i dalje traje, kako svih pacijenata, tako i borba za živote još dva ljekara koji su na liječenju u Respiratornom centru. Za ljekare, ali i za sve ostale ljude na planeti jedini spas je vakcina.

– Svjesni smo kao medicinski profesionalci da boljeg lijeka, boljeg načina rješavanja ovog problema nema bez vakcinacije koja je neophodna i masovna – zaključuje dr. Jusufović.

(Izvor: federalna.ba)

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Adin
Adinhttps://enovosti.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU