Tuzlanski Rotarijanci proslavljaju 20. godina od formiranja prvog kluba

20 godina od formiranja prvog Rotari kluba u Tuzli

Prihvatajući realnu činjenicu da se ne može organizirati svečanost sa okupljanjem članova kluba, bivši i sadašnjih, i da se ne mogu pozivati gosti, klub je odlučio da se taj svečani događaj obilježi izradom video materijala koji bi na vjerodostojan način pokazao dio aktivnosti svih rotari klubova našeg grada u proteklom periodu.

Video prezentacija sadrži uvodni dio koji daje osnovne informacije o rotarijanstvu u našem gradu i desetak kratkih video prezentacija značajnijih projekata iz proteklog perioda.

Grad Tuzla je oduvijek bio slobodarski grad u kojem su živjeli ljudi koji su se borili za slobodu, jednakost, međusobno poštovanje i ljubav. Istina, poštenje, otvoren odnos prema svima, dobra volja i prijateljstvo, rad u korist svih, u ovom gradu su pronašli izuzetno pogodno tlo. Mijenjati, raditi na tome da imamo bolji svijet u kojem živimo, imperativ je za sve ljude ovoga grada.

Gospodin Peter Gut iz Švajcarske, predsjedavajući Komiteta Rotary International za Istočnu Evropu, proglasio je Bosnu i Hercegovinu 1998. godine za „Rotary teritoriju“. Tada je pokrenuta inicijativa da se angažuju distrikti i Rotary klubovi izvan Distrikta 1910 sa ciljem pružanja pomoć pri osnivanju klubova u Bosni i Hercegovini.

Podstaknuta tom idejom, grupa građana iz Tuzle, uz pomoć gospode John Leavitta, Ive Hasića i Ratka Žarića, pripremila je potrebnu dokumentaciju i klub je zvanično registrovan kao Udruženje građana Rotary klub Tuzla Salinae, 23. septembra 1999. godine. Prvi predsjednik Kluba je bio dr. Hajrudin Simičić, profesor Univerziteta u Tuzli. Nešto ranije u Distrikt je poslana dokumentacija radi registracije kluba kod Rotary Internationala.

Charter ceremonija, zvanični prijem povelje o članstvu u Rotary International Distrikt 1910, obavljena je u Tuzli 2., 3. i 4. marta 2001. godine. Svečanost je održana u Hotelu Tuzla uz prisustvo mnogobrojnih gostiju iz zemlje i inostranstva.

U narednim godinama, rotarijanstvo se u Tuzli intezivno razvijalo i formirani su klubovi Tuzla Salinea, Tuzla 99 i Tuzla Leda. U svom radu mislili smo i na podmladak, tako da su u Tuzli osnovana dva Rotaract i jedan Interact klub.

Tokom proteklih 20 godina realiziran je veliki broj projekata koji su pružali pomoć razvoju zajednice u mnogim područjima. Školstvo i zdravstvo, mladi i stari, djeca sa posebnim potrebama, djeca bez roditelja, sport i kultura, poplave i klizišta, internet klubovi, sve su to oblasti u kojima je rotarijanstvo kroz djelovanje naših klubova dalo značajan doprinos u našem gradu i u okruženju. Veliki uspjeh predstavlja i podatak da su mnogi od tih projekata i danas aktivni, da su opstali i poslije prestanka naše aktivne podrške. Naši Rotary klubovi su podržali i pomogli osnivanje novih klubova u Srebrenici, 2006.godine, u Brčkom, 2009.g. i Lukavacu, 2010. godine.

Sada, kada obilježavamo 20 godina od čartera, možemo sa ponosom reći da je Rotary ideja našla mjesta u našim srcima i da će sigurno još dugo živjeti među ljudima ovog grada. Priložena prezentacija pokazuje samo neke od projekata koje su članovi naših klubova realizovali u proteklom periodu sa ciljem da pomognu drugima, našoj zajednici, a time da pomognu i sami sebi. Želimo da vam prikažemo naše aktivnosti, ali i sve međusobno poštovanje i ljubav koju je svaki član nesebično davao tokom realizacije tih projekata.

Proteklo je dvadeset godina od osnivanja prvog Rotary kluba u našem gradu. To su bile godine aktivnog rada, ali i kriza, koje su normalna pojava kada se radi o angažovanju pojedinaca u dobrovoljnom društveno odgovornom radu. Mnogi sugrađani su uložili svoje slobodno vrijeme i prilagodili svoje obaveze da bi klubovi mogli aktivno raditi. Mnogi su i napuštali klubove zasićeni sedmičnim sastancima i stalnom borbom za opstojnost projekata.

Danas, kada je u našem gradu aktivan jedan Rotary klub, jedan Rotaract i jedan Interact, kada je broj aktivnih članova mali, mi, aktivni članovi, smo uvjereni da će rotarijanstvo i dalje u našem gradu opstati. Jačanje našeg međusobnog prijateljstva i pružanje aktivne podrške mladim garantuje taj naš stav.

U ime svih rotarijanaca grada Tuzle zahvaljujem se na Vašoj pomoći da naš rad u proteklom periodu bude prezentiran našoj javnosti. Kompletan film o “20 godina rotarijanstva u Tuzli” možete pogledati na našem zvaničnom YouTube kanala na slijedećem linku: https://youtu.be/Vio75xUhcUg

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Adin
Adinhttps://enovosti.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU