KulturaU BKC-u u Tuzli otvorena nesvakidašnja izložba Džejlane...

U BKC-u u Tuzli otvorena nesvakidašnja izložba Džejlane Karaman Pašić (VIDEO)

Le Fantôme de la liberté, izložba iluminiranih prostornih instalacija autorice Džejlane Karaman Pašić iz Sarajeva, otvorena je sinoć u galeriji Bosanskog kulturnog centra TK u Tuzli.

Autorica je svoje intalacije, levitirajuće skulpture, kako ih ona naziva meduze, koje su metaforički  fantomi slobode, publici predstavila uz performans i zanimljivu audio-vizualnu animaciju.

Služeći se različitim likovnim jezicima, autorica kreira imerzivnu atmosferu u kojoj je publika u direktnoj interakciji s djelom. Ambijent koji nalikuje dubokim morskim prostranstvima, preplavljen je dinamikom kretanja u njemu živih bića. Kao kontrapunkt uobičajenoj izložbenoj postavci na koju smo navikli, ova izložba je poziv gledaocu da zaroni u sanjivi, imaginarni svijet vizuelnog, taktilnog i zvučnog, te da, bar na trenutak, postane dijelom plesa Fantoma slobode.

-Moja ideja je bila napraviti jednu malo drugačiju postavku umjetnosti u prostoru, da to ne buda klasična postavka slika na koje smo već navikli. Željela sam napraviti atmosferu koja će nas uvesti u nešto drugačiju dimenziju i probuditi u nama sve ono čemu možda nismo dopustili da iz nas progovori, sve one pozitivne ideje poput razvoja, slobode ili kreacije – istakla je autorica Džejlane Karaman Pašić.

Koristeći se tehnikom reciklaže, autorica također potencira problem prekomjerne upotrebe plastike, te promoviše reciklažu kao legitimnu umjetničku metodu.

Na publiku je poseban dojam ostavio i performans autorice na otvaranju izložbe, kojim ih je uvela u jedan sanjivi, imaginarni svijet.

-Jako je lijepo i izazovno izaći iz nekih okvira i publici ponuditi nešto drugačije tehnike, materijale i izražajna sredstva. Ova izložba objedinjuje više tih segmenata koji omogućuju da skulptura bude u korelaciji i sa zvukom i sa video efektima. Mislim da sam uspjela napraviti kompoziciju koja je jedan poseban svijet, sa onu stranu, pomalo metafizički – rekla nam je autorica.

Džejlana Karaman Pašić je rođena u Sarajevu, gdje je završila Srednju školu primijenjenih umjetnosti, a potom i studij te magisterij na Akademiji likovnih umjetnosti. Profesionalno se bavi ilustracijom, slikarstvom te izradom edukativnih slikovnica za djecu. Učestvovala je na brojnim izložbama i festivalima.

Izložbu, kojom BKC otvara niz planiranih aktivnosti u okviru svoje galerijske djelantosti u ovoj godini, otvorio je Hari Ejubović, rukovodilac galerijsko-scenskih poslova u JU BKC TK.

Izložba će u galeriji BKC-a biti postavljena do 15. marta 2023. godine, a publici će biti dostupna svaki radni dan od 9.00 do 18.00 sati. /BKC TK/

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Adin
Adinhttps://enovosti.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU