back to top

U BKC-u u Tuzli otvorena nesvakidašnja izložba Džejlane Karaman Pašić (VIDEO)

Le Fantôme de la liberté, izložba iluminiranih prostornih instalacija autorice Džejlane Karaman Pašić iz Sarajeva, otvorena je sinoć u galeriji Bosanskog kulturnog centra TK u Tuzli.

Autorica je svoje intalacije, levitirajuće skulpture, kako ih ona naziva meduze, koje su metaforički  fantomi slobode, publici predstavila uz performans i zanimljivu audio-vizualnu animaciju.

Služeći se različitim likovnim jezicima, autorica kreira imerzivnu atmosferu u kojoj je publika u direktnoj interakciji s djelom. Ambijent koji nalikuje dubokim morskim prostranstvima, preplavljen je dinamikom kretanja u njemu živih bića. Kao kontrapunkt uobičajenoj izložbenoj postavci na koju smo navikli, ova izložba je poziv gledaocu da zaroni u sanjivi, imaginarni svijet vizuelnog, taktilnog i zvučnog, te da, bar na trenutak, postane dijelom plesa Fantoma slobode.

-Moja ideja je bila napraviti jednu malo drugačiju postavku umjetnosti u prostoru, da to ne buda klasična postavka slika na koje smo već navikli. Željela sam napraviti atmosferu koja će nas uvesti u nešto drugačiju dimenziju i probuditi u nama sve ono čemu možda nismo dopustili da iz nas progovori, sve one pozitivne ideje poput razvoja, slobode ili kreacije – istakla je autorica Džejlane Karaman Pašić.

Koristeći se tehnikom reciklaže, autorica također potencira problem prekomjerne upotrebe plastike, te promoviše reciklažu kao legitimnu umjetničku metodu.

Na publiku je poseban dojam ostavio i performans autorice na otvaranju izložbe, kojim ih je uvela u jedan sanjivi, imaginarni svijet.

-Jako je lijepo i izazovno izaći iz nekih okvira i publici ponuditi nešto drugačije tehnike, materijale i izražajna sredstva. Ova izložba objedinjuje više tih segmenata koji omogućuju da skulptura bude u korelaciji i sa zvukom i sa video efektima. Mislim da sam uspjela napraviti kompoziciju koja je jedan poseban svijet, sa onu stranu, pomalo metafizički – rekla nam je autorica.

Džejlana Karaman Pašić je rođena u Sarajevu, gdje je završila Srednju školu primijenjenih umjetnosti, a potom i studij te magisterij na Akademiji likovnih umjetnosti. Profesionalno se bavi ilustracijom, slikarstvom te izradom edukativnih slikovnica za djecu. Učestvovala je na brojnim izložbama i festivalima.

Izložbu, kojom BKC otvara niz planiranih aktivnosti u okviru svoje galerijske djelantosti u ovoj godini, otvorio je Hari Ejubović, rukovodilac galerijsko-scenskih poslova u JU BKC TK.

Izložba će u galeriji BKC-a biti postavljena do 15. marta 2023. godine, a publici će biti dostupna svaki radni dan od 9.00 do 18.00 sati. /BKC TK/

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU