U Lukavac Cementu održana praktična nastava za buduće EUREM menadžere | RTVTK

U saradnji sa Predstavništvom njemačke privrede u BiH (AHKBiH)  u srijedu je u Lukavac Cementu održana cjelodnevna praktična nastava za buduće EUREM menadžere.

Generalni direktor Lukavac Cementa Stjepan Kumrić kaže da je to rezultat dugodišnje uspješne saradnje sa AHKBiH i da su među prvim polaznicima EUREM programa obuke za sticanje međunarodno priznatog certifikata za „Evropskog energetskog menadžera“ bili upravo inženjeri Lukavac Cementa.

Taj njemački program se od 1994. provodi u više od 30 zemalja  svijeta i u proteklom periodu je dokazao svoju efikasnost.

Menadžer za energiju, okoliš i razvoj u Lukavac Cementu Emir Ćilimković, koji je i sam certificirani energetski menadžer, održao je stručno predavanje o poboljšanju energetske efikasnosti linije za proizvodnju klinkera sušenjem alternativnog goriva, a njegov završni rad u sklopu ove edukacije 2019. proglašen je najuspješnijim.

Tokom predavanja je naglasio da je glavna uloga energetskog menadžera sistemizacija podataka o potrošnji različitih oblika energije, te kreiranje plana i programa mjera poboljšanja energijske efikasnosti prema prioritetima.

Polaznici edukacije su, između ostalog, imali priliku postavljati pitanja i razgovarati ne samo o ovoj temi, nego i o iskustvima i koristima ovog rješenja za Lukavac Cement, kao i o svim prednostima i značaju upotrebe alternativnih goriva u cementnoj industriji, uštedama fosilnih goriva i energije, energetskoj efikasnosti i zaštiti okoliša.

Obuka je završena obilaskom proizvodnih pogona fabrike, saopćeno je iz Lukavac Cementa.

rtvtk.ba

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU