GradačacU petak “Gradačački razgovori” posvećeni prof. dr. sc....

U petak “Gradačački razgovori” posvećeni prof. dr. sc. Mustafi Imamoviću .

Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ u Gradačcu organizira „Gradačačke razgovore posvećene prof. dr. sc. Mustafi Imamoviću“. Na naučne rezultate profesora Mustafe Imamovića podsjetit će Husnija Kamberović, Amira Turbić Hadžagić i Nedim Rabić, uz moderiranje Edina Mutapčića.

Razgovor će se održati u Gradačcu, u prostorijama BZK „Preporod“, u petak 20.1.2023. u 18:00 sati.

u petak “gradačački razgovori” posvećeni prof. dr. sc. mustafi imamoviću .

Podsjećamo, Mustafa Imamović je rođen 1941. u Gradačcu. Studije pravo je završio na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, gdje je započeo karijeru kao docent, ali je ubrzo prešao na Pravni fakulteti Univerziteta u Sarajevu. Imamović je autor sa izuzetno velikom bibliografijom i širokim dijapazonom interesa. Njegova knjiga o pravnom položaju i političkom razvitku Bosne i Hercegovine u austrougarsko doba još uvijek je jedna od najuticajnijih knjiga u našoj historiografiji. Bavio se brojnim historijskim temama (historijom vjerskih zajednica, pitanjima bosanskohercegovačke emigracije …), ali je u središtu njegovog interesa bila nacionalna historija Bošnjaka, o čemu je napravio sintezu objavljenu u nekoliko izdanja.

Osim što se bavio naukom, profesor Imamović je bio vrlo aktivan intelektualac na društvenoj sceni. Njegova javna predavanja, tekstovi koje je pisao za dnevne i sedmične novine, intervjui – duboko su secirali bosanskohercegovačku stvarnost.

u petak “gradačački razgovori” posvećeni prof. dr. sc. mustafi imamoviću .

Umro je 23. januara 2017. u Sarajevu. Njegova biblioteka i ostala pisana ostavština pohranjeni su u „Spomen sobi Mustafa Imamović“ u okviru biblioteke u Gradačcu. Jedna ulica u njegovom gradu Gradačcu nosi naziv „Ulica Mustafe Imamovića“.

Radio Gradačac / historiografija.ba / Foto arhiva


radiogradacac.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

DRUGI UPRAVO ČITAJU