U sarajevskoj Vijećnici predstavljeni turistički potencijali Tuzle (VIDEO)

Turistička zajednica Kantona Sarajevo u saradnji sa Gradom Sarajevo danas je domaćin manifestacije pod motom “Ljetujte u Tuzli“ na kojoj je u Vijećnici predstavljena turistička i kulturna ponuda grada Tuzle. 

Voditeljica turističkog ureda Turističke zajednice Grada Tuzle Amra Jaganjac kazala je da je ovo prilika da najprije predstave jedinstvena slana Panonska jezera koja se nalaze u ‘srcu’ Tuzle, te da otvore izložbu posvećenu znamenitim tuzlanskim slikarima, prvenstveno Ismetu Mujezinoviću, Adeli Ber, prvoj školovanoj slikarki BiH i zagovornici ženskih prava, ali i Đorđa Mihajlovića i Haima Pinte. U sklopu izložbe je i postavka posvećena tuzlanskim književnicima Meši Selimoviću i Dervišu Sušiću, kao i postavka posvećenu tradicionalnim književnim susretima u Tuzli.

– Veliko je zadovoljstvo danas biti Tuzlanka u Sarajevu i imati priliku u Vijećnici predstaviti ono što grad Tuzlu danas čini turističkom destinacijiom u BiH ali i šire. U suradnji sa Turističkom zajednicom KS nadamo se da je ovo početak priče o razmjeni između gradova u BiH, budući da smo opredjeljenja da samo kroz zajedničke projekte i nastup možemo u najboljem svjetlu predstavljati BiH, a svaki od naših gradova ima svoju jedinstvenu ponudu i ni u kom slučaju nismo konkurencija jedni drugima, nego naprotiv, zajednički možemo polučiti još bolje rezultate – kazala je Jaganjac.

Ljetna, sezona kupanja u Tuzli, kako je dodala, zvanično je počela 1. juna, a radi se o jedinstvenim slanim jezerima koja na površini više od 20.000 metara kvadratnih vode, dakle na tri jezera s slanim slapovima, pružaju sjajan užitak i ugođaj za kupanje na sigurnom lokalitetu budući da su plaže slanih Panonskih jezera usklađene sa standardima plave zastave, a također i sve epidemiološke mjere se strogo poštuju.

Predsjedavajući Povjerenstva Turističke zajednice Kantona Sarajevo Kenan Magoda je kazao da je ovo prilika da Tuzla pokaže sve svoje ljepote kada je riječ o njenoj turističkoj i kulturnoj ponudi.  

-Ponosan sam činjenicom da BiH ima mnogo toga da pokaže i jedino zajedno možemo da prevaziđemo posljedice pandemije i probleme sa kojim se suočava turistički sektor u BiH – kazao je Magoda.

Vrijeme je, kako je dodao, da upoznamo našu lijepu BiH jer samo tako najbolje možemo ispričati svim bliskim ljudima o ljepotama naše države. Izrazio je zadovoljstvo početkom saradnje sa gradom Tuzla najavljujući sličnu manifestaciju kada je riječ o Mostaru, te posjetu Banjoj Luci 22. juna sa gradonačelnicom Sarajeva Benjaminom Karić.

– Na međunarodno tržište moramo izaći svi jedinstveni jer turizam ne prepoznaje granice – istakao je Magoda naglašavajući značaj digitalnog marketinga, odnosno svih vidova razmjene i promocije potencijala dvaju gradova putem digitalnih kanala.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić je kazala da danas iz Vijećnice šalju poruku jedinstva, zajedništva i saradnje glavnog grada BiH Sarajeva sa Tuzlom i svim drugim gradovima BiH.

-Želimo zadržati turiste, dati priliku turizmu, posebno kulturnom turizmu, pokazati Evropi, svijetu, ali i domaćem stanovništvu kakve prirodne ljepote imamo – navela je Karić.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović je kazao da je jako važna sinergija Sarajeva i Tuzle, kao i infrastrukturna povezanost tih gradova. Naveo je Tuzla ima i posebnu geološku prošlost i da se ponosi svojim Panonskim jezerima.  

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Adin
Adinhttps://enovosti.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU