back to top

U spomen:Đulaga Mujagić (1935.-2023.)

u spomen:đulaga mujagić (1935.-2023.)Juče nas je u 86.godini napustio naš sugrađanin Đulaga Mujagić, dipl.politolog,penzioner, koji je najveći dio radnog vijeka proveo na rukovodnim radnim mjestima nekadašenjeg Trgovačkog preduzeća”Živinicepromet”.Tokom radnog vijeka dao je veliki doprinos razvoju firme u kojoj je radio , ali mu je takođe značajan doprinos ukupnom razvoju naše lokalne zajednice.

Studij političkih nauka Mujagić je završio na Sveučilištu u Zagrebu 1970.godine, a specijalizaciju iz oblasti prava završio je u Nišu osam godina kasnije.Bio je zaposlen u općini Živinice na poslovima inspektora prosvjete, sekretara opštine i opštinski pravobranioc samoupravljanja.

Osim pomenuto, Đulaga Mujagić je jedno vrijeme bio angažovan u živiničkoj Gimnaziji kao profesor sociologije, filozofije i marksizma od 1970.do 1976.godine.Imao je brojne ponude da se angažuje u diplomatiji, ali je ostao vjeran svom gradu i radnom angažovanju u rodnom mjestu.

U Trgovinskom preduzeću “Živinicepromet” radio je od 1980.do 1992.godine, kada zbog izbijanja rata odlazi u redove Armije BiH, gdje je ostao do završetka odbrambeno oslobodilačkog rata, kao pomoćnik komandanta za moral 216. brigade.

Nakon rata uključuje se u politička zbivanja pa je u periodu 1998. do 2000.godina bio zastupnik u Skupštini Tuzlanskog kantona.Zbog narušenog zdravlja odlazi u penziju i od tada se bavi pisanjem i društveno političkim aktivnostima, kao član raznih komisija.

Autor je više naučnih radova, a između ostalog i koautor knjiga”Živinička hronika” iz 1988.godine i Monografije o Kovačima 2006.godine.

Dženaza našem sugrađaninu Mujagi Đulagiću obavit će se u utorak, 17.oktobra u 14,30 sati ispred džamije Islamskog centra Živinice, a ukop će se obaviti na mezarju u rodnim Kovačima od 15,30 sati.

Našem Đulagi Mujagiću hvala na svemu što je učinio za našu zajednicu, a porodici upućujemo saučešće.

www.zivinice.ba

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU