Uspješna rukometašica

Uspješna rukometašica Svetlana Kitić rođena je u Tuzli 7. juna 1960. godine. Za vrijeme svoje karijere igrala je u Jedinstvu iz Tuzle i Radnički Beograd.

Također, bila je dio reprezentacije Jugoslavije s kojom je učestvovala na Olimpijskim igrama u Moskvi 1980. godine i Los Angelesu 1984. godine.

svetlana kitic

Aktivno igrala rukomet sve do  46. godine

Svetlana Kitić je u Radničkom bila od 1980. godine s kojim je četiri godine kasnije osvojila Kup evropskih šampiona.

Posebno se izdvaja Kup pobjednika kupova koji je također osvojila sa Radničkim. Jedno od najvećih prizanja u njenoj karijeri je proglašenje najboljom rukometašicom svijeta 1988. godine.

Mlada Svetlana Kitić briljirala je na terenu. Preciznog, odlučnog stava pokazala je cijelome svijetu njenu neustrašivost, upornost i talenat.

Aktivnu rukometnu karijeru završila je 2006. godine u 46. godini života u redovima Jedinstva iz Tuzle. Rukomet je i dalje ostao veliki dio njenoga života jer je u periodu od 2006. do 2008. godine bila sportski direktor Ženskerukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine.  .

svetlana kitic

Sa 48 godina ponovo se aktivirala kao igračica u klubu Radnički Beograd. 

Uspjeh na Olimpijskim igrama

Sa ženskom rukometnom reprezentacijom Jugoslavije, Svetlana Kitić je učestvovala na Olimpijskim igrama 1980 . u Moskvi i 1984 . u Los Angelesu .

Posebno se ističu Olimpijske igre u Moskve gdje je Svetlana Kitić igrala svih 5 utakmica reprezentacije I postigla 29 koševa. Tada je reprezentacija Jugoslavije osvojila srebrenu medalju na Olimpijskim igrama.

Na idućim Olimpijskim igrama, četiri godine kasnije 1984. godine, u Los Angelesu odigrala je svih 5 utakmica i postigla je 22 koša. Tada su osvojile zlatnu olimpijsku medalju.

Ostala značajna priznanja

Proglašena je za najbolju mladu igračicu svijeta 1977. godine . godine.

Proglašena za najbolju rukometašicu na svijetu u 1988 . godine, Svjetske rukometne federacije.

Na osnovu glasova u anketi Svjetske rukometne federacije ( august 2010. ), Svetlana Kitić je ubjedljivo, sa čak 84,1% glasova, proglašena najboljom rukometašicom svih vremena.

Na Oskaru za popularnost 2010. godine, proglašena je za osobu godine u Srbiji.  Nedavno je objavljena knjiga “Priča o Svetlani Ceci Kitić”.

0 0 Glasovi
Ocjena članka
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare