U TK projekti uređenja i zaštite stećaka sa natpisom

 Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona uredio je nekropolu stećaka u okviru projekta njihove zaštite u Sapni i Teočaku.

Projekat je podrazumijevao uređenje nekropole stećaka. Kada je u pitanju Sapna, radi se o izmještanju ugroženih stećaka koji su sada u centru općine zaštićeni od daljeg propadanja, dok je u Teočaku stećak uzidan u pozidu izvađen i zaštićen u mjesnom mezarju.

– Stećci sa očuvanim natpisom predstavljaju najvrjedniji dio tog kulturno-historijskog naslijeđa. U Tuzlanskom kantonu imamo svega nekoliko takvih stećaka – izjavio je v.d. direktora Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK Rusmir Djedović. 

Na taj način su zaštićena dva stećka u Sapni i jedan u Teočaku od svega deset stećaka s epitafom na bosančici, koliko ih ima na području Tuzlanskog kantona.

– Prioritet je bio da se oni zaštite te da se stećci koji su bili utonuli u zemlju isprave, izvade – pojasnio je stručni saradnik u Zavodu za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK Semir Hadžimusić. 

Stećci i epitafi su stručno valorizovani, zatim očišćeni, premazani hidrofobnom zaštitom. U narednim danima će biti postavljena informaciona tabla sa historijskim podacima te naznačena izvorna lokacija stećaka.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Adin
Adinhttps://enovosti.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU