U Tuzlanskom kantonu počinje vakcinacija starijih od 65 godina (VIDEO)

Tuzlanski kanton koji bilježi i dalje visoku stopu smrtnosti od koronavirusa još se protiv pandemije bori isključivo blagim mjerama

Visoku stopu smrtnosti usljed zaraze koronavirusom, bilježi Tuzlanski kanton (TK), u koji danas iz Kine dolazi 1.790 vakcina. Prioritet u vakcinaciji imat će osobe starije životne dobi. U tom kantonu jučer je održan hitan sastanak s načelnicima općina i gradova, kako bi pronašli adekvatan prostor za masovnu vakcinaciju stanovništva. Također, u Tuzli je i tim ljekara uputio smjernice za jedinstven metod liječenja kovid pacijenata, koje je prihvatila Svjetska zdravstvena organizacija i koja bilježi dobre rezultate, a osim toga je i besplatna, javlja BHRT.

Tuzlanski kanton koji bilježi i dalje visoku stopu smrtnosti od koronavirusa još se protiv pandemije bori isključivo blagim mjerama. Cjepiva koja stižu u Tuzlanski kanton iz Kine prvi će primiti penzioneri stariji od 75 godina. U Tuzli se pripremaju prostori za vakcinisanje.

– Kako se bude povećavao broj vakcina, tako ćemo mi koristiti i prostore mjesnih zajednica. Na kraju, kada bude dovoljna količina vakcina, da se krene u masovnu vakcinaciju, stavili smo na raspolaganje veliku dvoranu Sportskog centra Mejdan, kaže Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

Svaka općina i grad moraju ipuniti kriterije kako da bi bili punkt za cijepljenje, jer imunizacija treba što prije započeti.

– Dolazi kontingent vakcina, oko 1790 vakcina za Tuzlanski kanton koje će biti distribuirane po domovima zdravlja, a istom vakcinom će se nastaviti vakcinacija prioritetnih grupa, jer negdje još uvijek nisu svi zdravstveni radnici vakcinisani, a u općinama gdje to bude završeno prići će se i osobama starijim od 65 godina, kaže Maida Sarihodžić, direktorica Zavoda za javno zdravstvo TK.

Liječnici Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla predstavili su svoje smjernice liječenja teških pacijenata koje se već primjenjuju u UKC Tuzla i koja je u ovom kantonu besplatna. Prihvaćena je i od Svjetske zdravstvene organizacije pa je tim liječnika uputio smjernice Ministarstvu zdravstva da ovo postane i jedinstvena metoda liječenja u cijelom kantonu.

– Radi se o ‘tocilizumabu’ kojeg mi primjenjujemo od augusta prošle godine, u strogo kontolisanim indikacijama. Upotrijebili smo ga kod 18 pacijenata i konzilij se sastaje prema potrebi u zavisnosti od stanja pacijenata. Značajno je da su Zavod zdravstvenog osiguranja i Ministarstvo zdravstva prepoznali potrebu za upotrebom ovog lijeka i da je to priznato kao besplatan lijek, da pacijent ne plaća troškove liječenja, tvrdi Šekib Umihanić, pomoćnik direktora za medicinska pitanja UKC Tuzla.

No, osnovno je pitanje zašto Tuzlanski kanton i dalje bilježi najveću stopu smrtnosti. Na području Tuzlanskog kantona jučer je preminulo devet osoba.

– Mi možemo pretpostaviti u razmjeni mišljenja s kolegama iz drugih centara da se tu radi o novim varijantama. Ta nova varijanta koja je dominantna, ne samo kod nas nego u čitavoj Evropi, je ova britanska, poručuje Nijaz Tihić, specijalista mikrobiologije i parazitologije u UKC Tuzla.

Tihić ističe da bi se i druge varijante virusa, među kojima su južnoafrički i brazilski, mogle očekivati i u Bosni i Hercegovini u nekom drugom valu.

Stoga se ne može u Tuzlanskom kantonu govoriti o stabilizaciji epidemiološke situacije, koja svakodnevno odnosi ljudske živote. (BHRT)

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Adin
Adinhttps://enovosti.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU