TuzlaU Tuzli održana obuka iz oblasti javnih nabavki...

U Tuzli održana obuka iz oblasti javnih nabavki | RTVTK

U Tuzli je održana obuka iz oblasti javnih nabavki za sekretare i saradnike za ekonomsko-finansijske poslove u srednjim i osnovnim školama na područja TK. Cilj je uspješnije provođenje tenderskih procedura kako ne bi dolazilo do zastoja pri infrastrukturnim radovima i opremanju škola. Nedovoljno poznavanje procedura javnih nabavki i nepravilno ispunjavanje tenderske procedure rezultira žalbama i poništavanjem postupka. Zbog toga dolazi do zastoja u realizaciji planiranih projekata, naročito u školama koje nemaju službenike za javne nabavke.

 “Mi smo došli do zaključka da nam je potrebna ovakva vrsta edukacije s obzirom na to da smo mi izdvojili oko 4 700 000 KM za kapitalne izdatke u prošloj godini. Međutim, nisu sva sredstva realizirana. Niz je faktora zbog čega neki javni pozivi nisu uspjeli. Zbog toga smatramo da  naše sekretare i saradnike za ekonomsko-finansijske poslove  treba dodatno educirati kako bi što kvalitetnije provodili postupke i kako bi sva sredstva bila adekvatno utrošena”,  rekao je Ahmed Omerović, ministar obrazovanja i nauke TK. Sekretar OŠ Simin Han, Tuzla Jasmin Jakupović je dodao.                                      “Novčana sredstva se moraju utrošiti za jednu budžetsku godinu. Ako škola nepravilno provede postupak javne nabavke može doći do poništenja a novac koji smo dobili propadne i škola ne može funkcionisati. Dešava se da se uređaji kvare, centralno grijanje. Ukoliko postupak nije proveden kako treba dovodi se u pitanje funkcionisanje ustanove”.

Certificirani treneri su govorili o Izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama, direktnim sporazumima , konkurentskim zahtjevima i pravnoj zaštiti u postupcima javnih nabavki.

 “Postignuta je transparentnost u objavi pregovaračkih postupaka u javnim nabavkama. Informacija se objavljuje na portalu javnih nabavki a ne samo na web stranicama ugovornih organa. Također značajne izmjene su se desile u izuzećima u primjeni Zakona o javnim nabavkama kao i u postupku pravne zaštite , odnosno zaštite prava učesnika u postupku javne nabavke”, rekao je Amir Rahmanović, certificirani trener Agencije za javne nabavke BiH.       U slučaju poništavanja tenderske procedure neutrošena sredstva se vraćaju u budžet i mora se praviti novi program kapitalnih izdataka.  Obuka bi trebala doprinijeti efikasnijoj realizaciji planiranih projekata.

rtvtk.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

DRUGI UPRAVO ČITAJU