back to top

U Tuzli održana prva sjednica Skupština građanki i građana uz podršku predstavnika vlasti

Prva sjednica Skupštine građanki i građana Tuzlanskog kantona, održana je s ciljem adresiranja teške društveno-sigurnosne situacije u kojoj se nalaze građani ovog dijela Bosne i Hercegovine.

Sjednica je okupila aktiviste iz sedam gradova i općina unutar kantona, zajedno s predstavnicima vlasti, kako bi zajednički razgovarali o nizu problema koji utječu na živote ljudi u regiji.

Nerma Šarić, članica Neformalne grupe građanki i građana Gradačca, istaknula je kako je inicijativa za ovaj događaj proizašla iz potrebe za rješavanjem problema koje su istaknuli brojni tragični događaji koji su potresli javnost. Ona je naglasila da dosadašnji pokušaji rješavanja problema nisu bili dovoljno saslušani ili efikasni, te je stoga bilo potrebno okupiti sve relevantne strane kako bi se formulirala nova rješenja.

Larisa Suša, koordinatorica lobi grupe iz Gračanice, izrazila je zabrinutost zbog toga što se ljudski životi svode na statističke brojeve umjesto da odražavaju stvarnu situaciju. Ona je ukazala na probleme poput nedostatka pravne i zdravstvene sigurnosti, ističući kako sistem trenutno potiče nasilno društvo umjesto da nudi održiva rješenja.

“Svakodnevno smo ugroženi, počevši od pravne sigurnosti jer na izborima gubimo svoja prava jer nam se oduzima naši lični izbor. Tu je svakako i gubitak zdravstvene sigurnosti, jer svakodnevno trpimo nepravdu i proživljavamo nevolje koje u pacijentima izazivaju nasilje. Naš sistem generalno proizvodi i uzgaja nasilno društvo, ali mi želimo pokazati da se na drugačiji način mogu ponuditi nova rješenja za bolju budućnost”, poručila je Larisa Suša

Tokom sjednice posebno je naglašena nesigurnost koju među građanima stvaraju nasilje u porodici, nedostatak adekvatne zdravstvene zaštite, posebno za onkološke pacijente, te teška politička situacija u kantonu.

Aktivistica iz Tuzle, Mira Vilušić, izrazila je nezadovoljstvo trenutnim odnosom vlasti prema građanskim protestima i zahtjevima, ističući potrebu za uspostavljanjem nenasilne komunikacije između građana i vlasti.

Prisutnost ministra unutrašnjih poslova TK, Hajrudina Mehanovića, na sjednici ukazala je na volju vlasti da podrži građanske inicijative.

Mehanović je naglasio da problemi s kojima se suočava društvo ne mogu biti riješeni djelovanjem samo jednog sektora ili kratkoročnim mjerama, već zahtijevaju duboke i dugoročne promjene.

Na sjednici su usvojeni zaključci koji će biti upućeni nadležnim organima i institucijama, s ciljem kontinuiranog praćenja njihove implementacije.

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU